Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Kosmatice – smažené bezinkové květy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na jazyk. Je to naše oblíbená každoroční pochoutka v době, kdy kvete bez.

Ingredience
  • 10 velkých bezových květenství včetně stonku
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hrašky (lze nahradit jinou moukou)
  • špetka soli
  • olej podle potřeby

Chci svěřit se svým životním příběhem, abyste pochopili, co muselo mé tělo snést a jak blahodárné a zachraňující účin...

Jak připravit tempuru z bezinek

  1. Pokud nemusíme, květy neoplachujeme, abychom zbytečně nesmývali vůni.
  2. Pokud omýváme, tak jen opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly, a necháme okapat.
  3. V misce rozmícháme hrašku s potřebným množstvím vody tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
  4. Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej.
  5. Do rozpáleného oleje vkládáme květy namočené do těstíčka – držíme za stonek, abychom se nespálili.
  6. Osmažíme dozlatova a necháme na ubrousku okapat.
  7. Podáváme horké.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Květenství se při ponoření do těstíčka slepí a není tak objemné.
  • Čím řidší těstíčko uděláme, tím lépe se květ obaluje a tím spíše budeme mít znát ve výsledném smaženém pokrmu texturu květenství.
  • Čím hustější těstíčko bude, tím hůř se bude obalovat, ale zase bude kosmatice objemnější a sytější.
  • Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – je léto a smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus.
  • Pokud je vrstva oleje dost vysoká, osmaží se celý květy a nemusíme otáčet. Pokud nemáme tolik oleje, osmažíme z jedné strany, odstřihneme stonek a otočíme.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Můžeme je udělat na sladko – po osmažení posypat skořicí a přelít sladem či sirupem.
  • Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku, případně pohankovou či jinou obilnou mouku.

Děti

  • Kosmatice dáváme dětem až od 1,5 roku.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea Karla
3. 6. 2025

Jde se vařit.

Andrea Karla
3. 6. 2025

Holky u nás teď kvetou všude. Krása. Jde se ařit.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Bezová šťáva bez cukru

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkou...