- 1 hrnek jáhel
- 2,5 hrnky vody
- 1 hrnek kokosového mléka
- hrst kaštanů
- sůl
Jak připravit kaštanovo-jáhlovou kaši
- Jáhly propláchneme pod tekoucí vodou a zalijeme je čistou vodou.
- Jedlé kaštany vyloupeme (nebo použijeme již vyloupané), nakrájíme na kousky a přidáme k jáhlám.
- Přivedeme k varu, osolíme a snížíme plamen.
- Vaříme 15 minut, poté zalijeme mlékem a vaříme ještě dalších 5-10 minut doměkka.
Praktické
- Pokud by jáhly vsákly veškerou tekutinu, přilijeme ještě mléko (každé jáhly jinak sají tekutinu).
- Pokud chceme ještě více tekutější kaši, přilijeme jednoduše více mléka nebo vody.
- Kaši můžeme rozmixovat, anebo nechat tak, jak je.
- Ke kaši podáváme třeba rozdušenou dýni, mrkev nebo batát. Pokud ji chceme jako dezert, můžeme přidat rozdušené ovoce.
Obměna
- Kaštany můžeme použít buď přímo již vyloupané, anebo si je můžeme sami vyloupat a povařit spolu s jáhlami. Výborné jsou ještě předem upečené.
- Pokud máme kaštanové pyré, můžeme ho do kaše použít.
- Místo jáhel můžeme takto uvařit kaši i z jiných obilovin. Pokud použijeme vločky, anebo druhy obilovin, které se vaří rychle, je třeba si kaštany předem předvařit nebo použít již předvařené a oloupané.
- Místo kokosového mléka můžeme použít i jiné.
- Na doslazení a dochucení kaše můžeme použít amasaké, slad nebo sirup.
- Kaši můžeme ochutit i sladkým kořením – skořice, perníkové koření, vanilka aj.
- Kdo má rád, může si ji ještě posypat kakaem nebo karobem – zkrátka zdravá snídaně, na které si pochutnáte.
Děti
- Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Dnešní snídaně vyšla na jedničku, dosladila jsem datlemi.
Čím nahradím kaštany? Ořechy, mandlemi ?