Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová polévka z topinambur a mrkve

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Lahodná krémová polévka, u které nikdo nepoznal, z čeho je vyrobená. V sezóně topinambur je to naše oblíbená rychlovka. Krásně zahřeje a zasytí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 250 g mrkve
  • 400 g topinambur
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 0,5 lžičky kurkumy (nemusí být)
  • olej
  • sůl
  • ume ocet/jablečný ocet
  • kokosové mléko (nemusí být)

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak připravit topinamburovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar nebo vodu a očistíme zeleninu. Topinambury neloupeme, pouze očistíme kartáčkem. Cibuli pokrájíme na kostičky, topinambury a mrkev na větší kostky.
  2. Na oleji orestujeme do zlatova cibuli s větší špetkou soli.
  3. Přidáme mrkev a topinambury, krátce společně orestujeme.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. Zalijeme vývarem nebo vodou.
  6. Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Vypneme, rozmixujeme na krémovou polévku.
  8. Podle chuti přidáme ume ocet nebo jablečný ocet (dávám cca lžičku od každého) a můžeme přidat 2 lžíce kokosového mléka pro zjemnění.

Praktické

  • Polévka je výborná i bez dochucování, takže než budete přidávat ocet a mléko, tak ochutnejte, zda vám nevyhovuje tak, jak je.
  • Naše polévka je hodně žlutá, protože pěstujeme žlutou odrůdu mrkve a přidali jsme trošku kurkumy. Pokud použijete klasickou oranžovou mrkev a nedáte kurkumu, bude mít oranžovější barvu než ta naše na fotce.
  • Pokud šetříte tukem nebo máte potíže s játry, můžete krok s restováním zeleniny vynechat a rovnou dát zeleninu vařit do vývaru nebo vody a po změknutí rozmixovat.
  • Pokud by byla polévka moc hustá, zředíme ji vývarem nebo vodou.

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát batát, dýni.
  • Kokosové mléko můžeme vynechat nebo nahradit rostlinnou smetanou.
  • Kurkumu můžeme vynechat nebo dát sladké curry, případně přidat česnek či zázvorovou šťávu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství koření, oleje a soli.
  • Menším dětem vaříme bez soli a tuku jen ve vývaru či vodě, dospělým pak ochutíme zvlášť. Takto připravená polévka je vhodná od prvních příkrmů, cca od 6 měsíců.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Skvělá polévka, přidala jsem tymian a kešu smetanu, se zázvorem krásně zahřála👍👍👍

Mila Beata
24. 7. 2024

Mnaaaaaaaaaaam ♥️
Mixla jsem to jen halabala a zbylo mi kysane zeli ze včera a přidala jsem Ječné vločky oh mana nebeská

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Kari krémová polévka

Rychlá a výborná krémová kořeněná pikantní polévka.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Krémová batátovo-mrkvová polévka

Jednoduchá polévka s minimem ingrediencí a rychle hotová. Úspěch zaručen!

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

Krémová květáková s hlívou

Hlíva se nazývá královnou imunity. Pomůže vám s imunitou, zažíváním i s únavou. Co ale dělat, když vám nechutná? Já ji takhle pravidelně dostávám do části ...

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...