Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krémové tofu s mandlemi, zeleninou a ječmenem

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna léto

Tento recept jistě přesvědčí i odpůrce tofu o tom, že z něj lze vykouzlit lahodné skvělé jídlo. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
2 porce
Ingredience na tofu:
  • 1 balení tofu natural
  • olej
  • 1 lžička kmínu
  • 6 kuliček sečuánského 
  • špetka tandoori masala
  • špetka sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 čajová lžička tamarindové pasty
  • 1 polévková lžíce rýžového sladu
  • 1 polévková lžíce tamari
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 1 polévková lžíce nasekaných mandlí
  • 1 čajová lžička nori vloček 
  • sůl
  • cca 1 sklenička vody
  • pažitka
  • čerstvá petrželka
  • citrónová šťáva
Další ingredience:
  • 1 žlutá cuketa
  • 1 zelená cuketa
  • 1 malá červená paprika
  • 160 g ječmene

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na

Jak připravit krémové tofu se zeleninou a ječmenem

  1. Uvařte ječmen podle návodu na balení. Já vařila v rýžovaru 30 minut..
  2. Zatímco se ječmen vaří, nalijte do pánve olej. Přidejte kmín a cibuli nakrájenou na kostičky. Začněte jemně na menší stupeň restovat. Po několika minutách přidejte také česnek, nasekané mandle, strouhaný zázvor, tofu nakrájené na kostičky a sečuánský pepř rozmačkaný v hmoždíři. Restujte několik minut.
  3. Posypejte tofu paprikou, tandooori masalou a přidejte vodu. Vařte 5 minut. Když se voda trochu vyvaří, ale ne úplně, přidejte tamarindovou pastu, rýžový slad a sůl. Dobře promíchejte a vařte dalších cca 5 minut.
  4. Když je tofu hotové, přidejte tamari, mandlové máslo, nori vločky a dobře promíchejte. Tofu musí být krémové, ne suché, ale také ne tekuté. Tamari a mandlové máslo tudíž dáváme až nakonec.
  5. Na další pánvi na rozpáleném oleji orestujte veškerou zeleninu nakrájenou na kostky. Restujte zprudka pár minut. Zelenina musí zůstat křupavá a neztratit barvu.
  6. Naservírujte na talíř připravené tofu a zeleninovou směs spolu s uvařeným ječmenem, posypejte čerstvou petrželkou a pažitkou a pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Ječmen jsem pro praktičnost vařila v rýžovaru. Pokud nemáte, vařte ječmen tak, jak jste zvyklí.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv obilovinu.
  • Pokud chcete opravdu dosáhnout chuti, jakou jsem dosáhla tímto receptem, nevynechávejte žádné kořeni a ingredience. Pokud recept berete jako inspiraci, můžete si ho přizpůsobit a obměnit podle vaší chuti.
  • Místo tofu můžete použít tempeh.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katerina
7. 5. 2024

Nejim sojove vyrobky. Cim nahradit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Sečuánská miska

Pikantní a velice voňavé, lehké asijské jídlo, ve kterém využijeme letní zeleninu.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...