Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krémový bulgur se zeleninou a žampiony

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies

Rychlých receptů není nikdy dost a proto jsem pro vás připravila jednu super rychlovku, na které jsme si moc pochutnali. Ingredience můžete obměňovat dle zásob a sezóny.

Ingredience
2 porce

  • uvařený bulgur
  • mrkev
  • šalotka
  • pórek
  • žampiony
  • olivový olej
  • oblíbená směs koření (použila jsem "Štěstí" od Sonnentoru)
  • 1-2 lžičky umeocta
  • 120 ml vody
  • 1 plná lžíce kešu másla
  • petrželka
  • dle potřeby sůl, pepř

V minulosti jsem se zdravou stravou koketovala, ale neuměla jsem si sestavit jídelníč...

Jak připravit rychlou večeři z bulguru

  1. Zeleninu a žampiony pokrájíme na kostičky.
  2. V pánvi rozpálíme olej a vsypeme šalotku, kterou krátce orestujeme.
  3. Poté přidáme mrkev a žampiony a po chvilce i pórek. Zasypeme kořením, podlejeme vodou a asi 3 minutky dusíme.
  4. Nakonec vmícháme bulgur, lžíci kešu a umeocet a vše společně promícháme.
  5. Servírujeme posypané petrželkou a můžeme ještě nahoru orestovat plátky žampionů. Stačí jen krátce orestovat na oleji se solí, pepřem, podlít vodou a minutku podusit.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi můžete použít rýžový bulgur. Skvěle poslouží také čirok.
  • Pro kompletní talíř přihoďte hrstku uvařené luštěniny nebo třeba restované tofu + trochu kvašené/napařené zeleniny.

Obměna

  • Zeleninu volte dle zásob či sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jedno z prvních jídel, které jsem vařila podle JJ, a bylo naprosto skvělé.😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Celozrnné farfalle se zeleninou, čočkou a klíčky alfa alfa

Krásně barevný letní recept, do kterého využijete čerstvá sezónní zeleninu a jehož příprava vám nezabere mnoho času.

Rychlé a jednoduché čínské nudle

Jednoduchá “Čína” z mála ingrediencí, skvělá volba pokud nestíháte a potřebujete mít jídlo během pár minut na stole.

Špagety narůžovo

Červená řepa je zdravá a úžasně univerzální surovina. Dá se připravit na tisíc způsobů. Tento recept je rychlý a kombinace řepy a těstovin je skvělá.

Sladkokyselá červená řepa se špaldou

Vyzkoušejte tuto sladkokyselou variantu řepy a připravte si atraktivní, krásně barevné a chutné jídlo, které budete mít během pár minut na stole.

Bulgur s květákovou rýží

Rychlý recept s bulgurem, který je díky citronové šťávě velmi osvěžující a díky papričce i zahřívající. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, zda se i vám tato...

Šafránové kroupy

Krásně barevné, voňavé a lahodné jídlo, které budete mít na stole během chviličky.