Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kroupovo – vločkové knedlíky

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 1 roku

Kroupové knedlíky jsou velká lahoda a často s nimi překvapíte i ty, kteří zdravé výživě zrovna neholdují. Navíc ječmen a kroupy a krupky z něj mají posilující vliv na naše zdraví.

Více než 20 letech nočních služeb, stres a nezdravý životní styl, to vše se podepsalo na mém zdraví natolik, že mé tě...

Základní informace

Kroupové knedlíky jsou velká lahoda a často s nimi překvapíte i ty, kteří zdravé výživě zrovna neholdují. Navíc ječmen a kroupy a krupky z něj mají posilující vliv na naše zdraví.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA
Ingredience (cca 4 porce)
  • 3 hrnky uvařených krup jakákoliv velikost
  • 1 hrnek vroucí vodou spařených ovesných vloček
  • sůl
  • pohanková mouka na zahuštění cca 5-10 lžic
Postup

Do misky vsypeme ovesné vločky. Spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale voda nebyla v krajích vidět.  Uvařené kroupy jakékoliv velikosti pomeleme na masovém mlýnku, pokud ho nemáte, zvládne to i tyčkový mixér, jen je potřeba přidat trošku horké vody, aby to utáhl. Pozor, s vodou to nepřežeňte, jinak budete muset použít víc mouky.

 

Mezitím se už se voda prosákla do všech vrstev vloček a ty přidáme k pomletým kroupám. Vařečkou vše promícháme, přidáme sůl a mouky tolik, abychom vypracovali tužší těsto. Každá mouka jinak saje, takže uvedené množství je jen orientační, těs

to by nemělo být řídké, ani tuhé na kámen, ale tak akorát a mělo by jít tvarovat namočenýma rukama. Tvarujeme buď koule, nebo válečky, které vhazujeme do osolené vroucí vody a vytahujeme, když plavou cca 5 – 10 minut na povrchu. Doba varu záleží od velikosti knedlíků a síly vašeho sporáku. Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli.

Druhá varianta trvá trochu déle, ale knedlíky jsou chutnější. Těsto pomocí namočených rukou zpracujeme do klasických knedlíkových šišek, které napařujeme na pařáčku asi 40 minut. Důležité je dát na pařáček pečící papír, aby nám knedlíky neprotekly skrz. Po uvaření je krájíme nožem, nebo nití.

Praktické

Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě. Jinak mouky není moc potřeba.

Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku. Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí.

Kombinujeme

Knedlíky jsou výborné ke všem omáčkám, doporučuji houbovou, křenovou, ale i ke svíčkové, nebo koprové s seitanem.

Druhý den nám moc chutnají se zelím a osmaženou cibulkou s tempehem.

Děti do roka

Do roka by děti neměly jíst mouku, lepek, ani sůl, tak se raději nedáváme.

Děti od roka

Kolem roku a půl děti jíst i tento knedlík. Po roce raději ještě v bezlepkové formě.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

👍❤️

Výborné knedlíky. Moc mi při jejich přípravě pomohly zdejší komentáře. Povedly se napoprvé, použila jsem pohankovou krupici. Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...
28
23

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...
65
68

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
Kaše
klub
63
48

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!