Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Květák na tamarindu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Květák v těstíčku pečený v troubě, podávaný s lahodnou omáčkou plnou chutí a vůní exotického koření.

Ingredience
  • květák
  • olej
  • semena římského kmínu
  • černá hořčičná semínka
  • semena fenyklu
  • 2 kousky kardamomu
  • hřebíček
  • chilli
  • sušené kari listy
  • česnek
  • 2 šalotky
  • čerstvá jarní cibulka
  • garam masala
  • kurkuma
  • 30 g balzamikového octa
  • 10 g tamarindové pasty
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • voda
  • kukuřičný škrob
  • celozrnná mouka
  • sůl

Malá Emička spolkla pecku ze švestky a skončila v nemocnici na sonografii břicha, <...

Recept na květák na tamarindu

  1. Květák blanšírujte 3 minuty, nechte okapat.
  2. Těstíčko připravte smícháním mouky a  kukuřičného škrobu s vodou. Vše od oka. Těsto by nemělo být tekuté, ale ani příliš husté.
  3. Předehřejte troubu, plech vyložte pečícím papírem a pokapejte olejem. Květák obalte v těstíčku a pečte do zlatova.
  4. Do pánve nalijte olej, přidejte chilli papričku, kardamom, kmín, hořčičná semínka a fenykl. Přidejte česnek a šalotku. Jemně orestujte, aby šalotka změkla.
  5. Smíchejte s trochou vody, posypte garam masalou a kurkumou. Vařte několik minut.
  6. V půl sklenici vody rozpusťte tamarind s rýžovým sirupem a balzamikovým octem. Nalijte na pánev a vařte na vyšším plameni.
  7. Když omáčka začne houstnout, přidejte upečený květák, dobře promíchejte s omáčkou a posypejte čerstvou jarní cibulkou.
  8. Podávejte s čím chcete. Já dala čočku a rýži Nerone.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Doba pečení bude záležet na vaší troubě, řiďte se podle ní.
  • Před podáváním odstraňte kardamom a hřebíček.
  • Tamarindová pasta má obsahovat pouze tamarind a vodu. Čtěte složení.
  • Koření hraje velkou roli, nevynechte ho, jen tak si budete moci vychutnat kontrastní chutě a textury tohoto pokrmu.
  • Pro verzi bez lepku použijte na těstíčko bezlepkovou mouku.

Obměna

  • Kari listy můžete obměnit bobkovým listem.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Zelené kuličky

Zeleninové kuličky plné chuti a zdravých surovin. Stačí smíchat ingredience, vytvořit kuličky a osmažit – ideální rychlá chuťovka vhodná i jako rychl...

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Kapustičky s jogurtovým dipem

Růžičková kapusta s pikantní jogurtovou omáčkou po indicku. Jednoduchý a rychlý recept inspirovaný indickou raitou.