Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Letní krém z lilku se zeleninou (fotopostup)

Uvařeno
sezóna léto

Tento typicky letní recept je složen ze sezónní zeleniny. Je skvělý jako lehká večeře. Krém z lilků můžete použít i k plackám nebo na chleba.

Ingredience
Na krém:
  • dlouhé lilky
  • česnek
  • konopná semínka
  • listy řapíkatého celeru 
  • sůl
  • pepř
Ostatní ingredience:
  • mrkev
  • červená cibule
  • žlutá cuketa
  • paprika
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • těstoviny fusilli
  • extra panenský olivový olej na zakápnutí

Po roce jdu na kontrolu na ortopedii. Jak se asi vyvíjí artróza kolene? Jsem bez berlí, ale přesto se trochu bojím, j...

Jak připravit těstoviny s lilkovým krémem a zeleninou

  1. Celé lilky propíchejte vidličkou a vložte do trouby asi na 40 minut na 200°C.
  2. Lilky rozkrojte napůl, odstraňte dužinu a dejte ji stranou.
  3. Veškerou ostatní zeleninu nakrájejte na kostičky. Dejte stranou.
  4. Do sekáčku dejte celerové listy, česnek, konopná semínka a nasekejte. Přidejte dužinu z lilku, prolisovaný česnek, sůl a rozmixujte na krém.
  5. Na pánev nalijte olej a přidejte nakrájenou zeleninu. Zeleninu osmahněte, ne příliš dlouho, aby se nerozvařila.
  6. Uvařte těstoviny.
  7. Do velké pánve dejte lilkový krém, uvařené těstoviny, pár lžic vody z vaření těstovin a dobře promíchejte.
  8. Naservírujte těstoviny s krémem na talíř a obložte zeleninou, posypejte pažitkou, podle chuti dochuťte čerstvě mletým pepřem, pokapejte extra panenským olivovým olejem a jídlo je hotové.

Praktické

  • Krém můžete použít i bez těstovin, do placek, na chleba, na topinku.
  • Lilek stačí před pečením propíchnout na jednom místě.
  • Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
  • Samotný krém je bezlepkový, pro bezlepkovou verzi celého receptu volte bezlepkové těstoviny.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměnit podle sezóny, chuti a vašich zásob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
10. 10. 2023

Můj dnešní oběd a druhý pokus s lilkem :) přidala jsem k zelenině kostičky tofu a moc jsem si pochutnala😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Těstoviny s pečenými rajčaty s rozmarýnem

Těstoviny s rajčaty zapečenými s rozmarýnem jsou italskou tradicí, patřící k létu. Rajčata během několika minut začnou z trouby nádherně vonět, i když obsa...

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...

Šulánky s fazolkami

Příprava šulánků sice zabere trochu času, ale můžete si k této práci klidně sednout a relaxovat si při tom. Ostatní příprava je pak už rychlá a výsledkem j...

Šafránové kroupy

Krásně barevné, voňavé a lahodné jídlo, které budete mít na stole během chviličky.

Scarpaccia di zucchine – cuketová bota

Originální název tohoto receptu je v překladu cuketová stará bota. Tento název získal díky vzhledu připomínajícímu podrážku staré boty. Ale nenechte se odr...

Jemný patizonový krém

Jednoduchý a lahodný recept, do kterého využijete úrodu patizonů. Jemný krém, který kontrastuje s křupavou posypkou a lehkou, nevtíravou pikantností gochuj...