Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Letní omáčka s čočkou a fazolkami

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Tahle jednoduchá osvěžující omáčka se skvěle hodí do horkých letních dnů. Je rychle připravená a je velmi chutná. Využít můžete všechnu zeleninu, která právě dozrává.

Ingredience
4 porce
  • 2 hrnky uvařené čočky (500 g)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kus dýně (250 g)
  • 6 rajčat (400 g)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka skořice
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • špetka muškátového květu
  • špetka chilli
  • špetka mletého kardamomu
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 100 g zelených fazolek (nemusí být)

Obrovské problémy s trávením mě omezovaly natolik, že jsem musela začít hledat řešení. Díky návštěvě celostní lékařky...

Jak připravit omáčku z čočky, dýně a rajčat

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, dýni i se slupkou na větší kostky, rajčata na čtvrtky.
  2. Rozpálíme ve vyšším hrnci olej a orestujeme na něm cibuli se solí. Když začne sklovatět, přidáme rajčata, dýni a koření. Promícháme a necháme pod pokličkou dusit do měkka  na mírném plameni cca 15 minut. Není potřeba podlívat, protože rajčata pustí vodu.
  3. Zelené fazolky pokrájíme na cca 1 cm dlouhé kousky a v jiném hrnci povaříme v mírně osolené vodě 5 – 10 minut do měkka.
  4. Když je dýně měkká (píchneme vidličkou), přidáme česnek, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem a do vzniklé omáčky přidáme uvařenou čočku a přecezené zelené fazolky. Krátce prohřejeme a případně dochutíme troškou umeocta.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Pokud potřebujete zamaskovat fazolky nebo čočku, vařte vše společně a společně rozmixujte, aby nebyly poznat kousky, které by prozradily původní ingredience.
  • My vaříme fazolky zvlášť, protože nás baví kousavá část jídla, ale není to podmínka, můžete vařit spolu s dýní a rajčaty nebo zcela vynechat.
  • Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme, nahradit je můžeme větším množstvím dýně, mrkví, cuketou apod.
  • Fazolky můžete použít zelené i žluté, malé, velké, ploché i kulaté. Důležité je, aby byly zralé ale ne přezrálé. Doba varu

Obměna

  • Pro zjemnění můžete přidat rostlinnou smetanu nebo kokosové mléko.
  • Pokud je pro vás omáčka příliš kyselá díky rajčatům, můžete si ji přisladit sladem nebo obilným sirupem.
  • My jsme použili předem uvařenou neloupanou červenou čočku, ale můžete použít i jiné luštěniny nebo vařit společně s loupanou červenou čočkou, pokud nemáte žádné luštěniny po ruce.
  • Koření můžete použít podle vaší fantazie, česnek vynechat nebo dát zázvorovou šťávu apod.

Děti

  • Bezmasá omáčka je vhodná pro děti od 2 let, ale šetříme se solí a dochucovadly.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

77 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Super jídlo. Blanka

Andrea K.
25. 6. 2024

Super jedlo, rýchlo hotové ak už máte uvarenu šošovicu 😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

17
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Fazolový guláš s okrou

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...