- 0,5 litru mandlového mléka
- 2 polévkové lžíce rýžového sladu
- 0,5 lžičky kurkumy
- 0,3 lžičky skořice
- větší špetka mletého zázvoru
- špetka vanilky
- špetka černého pepře
- zrnko soli
Postup
- Mandlové mléko dáme do hrnce, přidáme rýžový sirup a zahřejeme (pro RAW verzi do 42°C).
- Přidáme kurkumu, vanilku, zázvor, pepř, skořici a zrnko soli.
- Stačí krátce povařit a metličkou promíchat ingredience. Pokud vaříme déle, lépe se propojí a hořká chuť kurkumy se zjemní. Můžete tedy vařit krátce nebo chvíli nechat táhnout, podle toho, kolik máte času. Podáváme teplé poprášené troškou skořice.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Pozor – kurkuma barví, použité nádobí může získat žlutou barvu.
- Pokud hned nevypijete, skladujte uzavřené v chladu. Mléko vám vydrží 2 – 3 dny, po zavakuování o trochu déle.
- Vanilku dávám v prášku (bourbon vanilka), je dražší, ale stačí ji trošičku.
- Kurkuma je přírodní, nejsilnější, protizánětlivá látka. Bohužel se velmi špatně vstřebává v trávicím traktu. Po zahřátí a ve spojení s pepřem se její vstřebávání zvyšuje až o 200 %.
Obměna
- Místo mandlového mléka můžeme použít rýžové, oříškové a jiné rostlinné mléko podle chuti.
- Místo sušené kurkumy je skvělý čerstvý kořen – dejte vařit do mléka 3 tenké plátky.
- Místo sušeného zázvoru můžete přidat do hotového nápoje čerstvou šťávu z kořene nebo dát vařit 3 tenké plátky.
- Místo černého pepře můžete použít i kajenský pepř nebo špetku chilli.
- Můžete přidat i špetku kardamomu.
- Místo vanilky můžete dát kakao, pak ale nebude mít uklidňující účinky na spaní, ale právě naopak.
Děti
- Mléko s kořením dáváme až větším dětem. Pokud však dítě běžně pije mléko a jí kořeněná jídla, můžete mu bez obav nabídnout tuto zdravou verzi.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Je to absolutní dobrota. V zimním období připravuju docela často. Už když se vaří na plotně, tak vnímám pozitivní účinky. Používám ovesné mléko od Živiny, není potřeba ničím přislazovat, je přirozeně nasládlé. Z Nepálu jsem si dovezla dlouhý pepř, mám ho v mlýnku, takže rituál se vzpomínkou na Himaláj…..ó hned bych jela zas
Hm dobrota, dnes jsem si udělala poprvé…ukládám do oblíbených , i chlapi byli spokojení…A musím říct, že toto mi chutná daleko víc , než originál od Sonnentoru…