Jak připravit pudink z tapioka perel
- Tapiokové perličky dáme do misky s 1 hrnkem vody a necháme nabobtnat cca na 2 hodiny.
- Pak je přendáme do hrnce a dáme vařit do 1 hrnku mandlového mléka se špetkou soli na mírný plamen.
- Průběžně mícháme, aby se nepálily.
- Přidáme slad/sirup podle chuti.
- Vaříme 10 až 15 minut, až perličky zprůhlední a pudink začne houstnout.
-
Hotový pudink vypneme a nalijeme do připravených pohárků, kam jsme na dno dali marmeládu.
- Necháme vychladnout a ztuhnout.
- Před podáváním zdobíme vrstvou čerstvého ovoce
Praktické
- Poměr tapioka perel a tekutiny je 1:9 až 1:10. Perličky totiž několikanásobně zvětší svůj objem. Na 50 g perel dávám 0,5 litru vody, rostlinného mléka nebo džusu.
- Perličky nabobtnají a zhoustnou i bez namáčení, ale musejí se o to déle vařit.
- Můžete si je namočit předem už večer a uvařit ráno. Namočit je můžete do vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy. V horkých dnech však raději dejte na noc do lednice.
- Potřeba tekutiny může být různá, prodávají se různě velké perličky.
- Tapioka pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
- Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.
- Pro bezlepkovou verzi slaďte obilným sirupem, ne sladem.
Obměna
- Místo marmelády můžete dát na dno čerstvé rozmixované ovoce nebo ovocný rozvar.
- Ovoce můžete dát navrch nebo zamíchat do pudinku.
- Můžete také vytvářet různé vrstvy ovoce, pudinku, krémů, jogurtů apod.
- Mandlové mléko můžete nahradit mlékem kokosovým, makovým či jiným mlékem.
- Pokud si připravujete mléko domácí, dejte do pudinku i hmotu, která vám po přecezení mléka zbyla.
Děti
Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Tapiokový pudink už jsem dělala několikrát, ale vždy mi po pár minutách vše zhoustlo a perličky se ztratily, nezprůhlednily a ve výsledku to byl spíš klasický pudink bez perliček. Zkoušela jsem i vařit déle, perličky předem namáčím, ale vždy je výsledek stejný. Nevíte prosím někdo, kde dělám chybu?
Dělala jsem naštěstí rovnou 1,5 dávky… s vanilkou, kokosovým mlékem a zamíchala jsem i zbytek strouhaného kokosu, s domácí marmeládou a krásnými čerstvými třešněmi. Na vršku ještě troška datlového sirupu pro efekt 😋. Mňam 😊