Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Mango kari s tofu

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Mezi jedno z mých nejoblíbenějsích jídel patří jednoznačně kari. Je variabilní a vždycky skvělé. Tentokrát jsem zvolila variantu s mangem a z výsledku jsme byli nadšení.

Ingredience
4 porce
Na tofu:
  • 1 balení tofu natural
  • 2 lžíce rýžového oleje
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 2 lžičky javorového/rýžového/datlového sirupu
  • 1 stroužek česneku
Směs koření:
  • 1 plná lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • špetka kajenského pepře
Na omáčku:
  • 2 mrkve
  • 1 mango (kousek necháme nahoru na ozdobu)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek cukety (cca 8-10 cm kousek)
  • 2 lžičky žluté kari pasty
  • směs koření (viz výše)
  • 2 lžíce rýžového oleje
  • 0,5 l vody
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 lžíce sójové omáčky (např. tamari)
  • 1 plná lžička himalájské soli
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pár sušených kari lístků

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Jak připravit kari z manga

  1. Nejdříve namarinujeme tofu (klidně den předem). V misce smícháme olej, sójovou omáčku, garam masalu, sirup a najemno nastrouhaný česnek. Přidáme na menší kostky nakrájené tofu, promícháme a dáme odpočinout do lednice.
  2. V misce smícháme koření a dáme zatím stranou.
  3. Nyní připravíme omáčku. Mrkev, cuketu a mango nakrájíme na kostičky, česnek a cibuli nadrobno. V hrnci rozpálíme olej a necháme v něm lehce zesklovatět cibulku. Přidáme kari pastu a koření a krátce společně orestujeme. Nyní přidáme i zbylou zeleninu a mango, vše společně ještě chviličku restujeme, poté zalijeme vodou, přidáme kokosové mléko, sójovou omáčku, citrónovou šťávu, sůl a kari listy (ideálně do sítka na čaj). Přivedeme k varu a poté vaříme cca 20 minut na slabším plameni.
  4. Hotovou omáčku rozmixujeme v mixéru dohladka a vrátíme zpět do hrnce. Namarinované tofu i s marinádou dáme do pánve a cca 7 minut restujeme, ale pozor na česnek, aby se nepřipálil. Jakmile máme hotovo, přidáme obsah pánve do hrnce s omáčkou a ještě krátce společně povaříme.
  5. Omáčku servírujeme s jasmínovou rýží či plackami, ozdobenou čerstvou zeleninou, sezamovým semínkem, koriandrem či petrželkou a nebo dle vlastní chuti a fantazie

Praktické

  • Tofu klidně namarinujte den předem.
  • Pokud máte radši pikantnější kari, přidejte více kajenského pepře či kari pasty. Můžete také servírovat posypané čerstvým chilli.
  • Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Pokud jsme zdraví, jednou za čas si to můžeme dopřát, ale ne pravidelně.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku namísto tamari.

Obměna

  • Místo rýžového oleje můžete použít olej slunečnicový.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

 

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Toto jídlo jsme dnes měli s manželem k obědu s červenou indiánskou rýži. Jiné slovo než mňamózní a extáze nenajdu. Moc díky za recept.😍 ❤️

Kateřina
26. 3. 2024

Dneska jsem si na kari pochutnala i já😋 Sice jsem neměla tofu, ale seitan natural byl po naložení taky vynikající! Super recept👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jemný patizonový krém

Jednoduchý a lahodný recept, do kterého využijete úrodu patizonů. Jemný krém, který kontrastuje s křupavou posypkou a lehkou, nevtíravou pikantností gochuj...

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Quinoový salát s krémovou zálivkou

Kdy jindy si k obědu či večeři dopřát studený salát, než právě v létě. Tento salát je jednoduchý nejen na přípravu, ale i na ingredience.

Cizrna a zelenina v arašídové omáčce

Pokud máte rádi rychlé recepty, pak je tato omáčka skvělá volba. Je úžasně variabilní, zeleninu můžete obměňovat dle zásob.

Kokosové zelí

Jednoduchý a rychlý recept, vhodný ke každé obilovině i luštěnině, skvělá volba, pokud nemáte moc času na vaření – během pár minut budete mít na stol...