- 1 lžíce instantní špaldové kávy
- 1 lžíce sušeného rostlinného mléka
- 10 kostek ledu
- 4 dcl vody
- sladěnka nebo obilný sirup, pro sladomilce
- skořice nebo máta na ozdobení
- Nejrychlejší postup je nasypat do vysoké nádoby kávu, mléko a dolít studenou vodu.
- Několikrát zmáčknout ponorný mixér a po vytvoření pěny a promíchání ingrediencí (nechceme mít hrudky obilného mléka ani kávy).
- Přidat led a podle potřeby mixovat až do vytvoření ledové tříště. Pozor, je potřeba použít mixér, který je na to určený – ne všechny to umí!
- Když dostanete dostatek pěny a krásnou ledovou tříšť, vypněte mixér, nalijte do sklenic a užijte si osvěžující letní kávu.
Praktické
- Máte-li doma tekuté rostlinné mléko, vynechte sušené mléko a použijte 4dcl mléka namísto vody.
- Kdo nemá vhodný mixér, protřepe ingredience pořádně v šejkru.
- Kdo nerad kávu s mlékem, mléko vynechá.
- Kdo rád sladkou kávu, přidá na začátku sladěnku nebo obilný sirup.
Obměna
- Nespěcháte-li, uvařte si pořádnou kávu z mleté špaldové kávy, nechte ji vychladnout a pak už jen přidejte led, mléko, případně slad.
- Pokud chcete frappé se šlehačkou, vytvořte si nahoru šlehačku z kokosového mléka (jeho tuhé části, kterou vyšleháte).
- Můžete ozdobit čerstvým ovocem.
- Můžete do kávy přidat ořechy nebo mandle a dostanete ořechovou či mandlovou příchuť.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Tak ty tropické dny mě pobavily…je mi jasné, že máte automaticky nastavené opakovani “letních” článků, ale léto 25 fakt moc tropické není…tuhle jsem měla skoro chuť na pohanku… Jestli k tomu aktuálnímu počasí přece jen trochu nepřihlednout…
Jaké sušené rostl. mléko prosím používáte? Ve všem, co jsem našla, jsou ztužené rostlinné tuky (často v dost brutálním množství. nemůžu pochopit, proč to zdravé výživy vlastně nabízejí – fakt to nejde vyrobit jinak?), což je katastrofa ještě mnohem větší než klasické mléko a k tomu většinou i fosforečnany a podobné mňamky. Používám tak oříšková másla, která rozředím vodou, ale bylo by moc praktické mít něco sušeného stále ve špajzce.