- 200 g jáhel
- 500 ml vody na vaření jáhel
- pórek
- česnek
- fialový batát
- rapini (nebo brokolice)
- slunečnicová semínka
- gomasio
- umeocet
- červené zelí
- olej
- garam masala
- tandoori masala
- chilli paprička
- pažitka
- lahůdkové droždí
- sůl
- shoyu nebo tamari
- mirin
- petrželová nať
Recept na bohatou a mlsnou jáhlovou kaši
- Propláchněte jáhly a dáme do hrnce s vodou. Uveďte k varu, přikryjte poklicí a nechte vařit asi 25-30 minut. Až bude kaše hotová, zamíchejte do ní trochu lahůdkového droždí.
- Nakrájejte červené zelí a naložte ho do umeocta, mirinu, tamari nebo shoyu. Nechte stranou.
- Zatímco se vaří kaše, dejte vařit do vody batát i se slupkou. Až bude měkký, stáhněte slupku a protlačte ho tlačítkem na brambory. Lehce osolte a lehounce promíchejte. Neudělejte z toho další kaši. Batát musí zůstat tak, jak prolezl tlačítkem na brambory. Vidíte to na fotografii.
- Do pánve dejte olej, koření, dýni na malé kostičky, pórek a orestujte, aby se rozvonělo koření. Podlijte vodou a osolte, promíchejte a vařte do změknutí dýně.
- Do jiné pánve dejte trochu oleje s troškou chilli papričky a na jemno nasekaným česnekem. Osmahněte, přidejte rapini nebo malé kousky brokolice, osolte, lehce podlijte vodou a vařte do změknutí zeleniny.
- Nezbývá než nasekat pažitku a petržel, opražit slunečnicová semínka a naservírovat si kaši, jak se nám nejvíc líbí. Nezapomeňte dát si k ní naložené červené zelí a posypat pak vše gomasiem.
Praktické
- Není to složité, jak to na první pohled vypadá. Nejdéle trvá asi vaření batátu, podle toho jak je velký. Fialový je mnohem tužší než oranžový.
- Pro verzi bez sóji použijeme nesójovou tamari, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.
Obměna
- Místo fialového batátu můžete použít i klasický oranžový.
- Pokud se vám nepodaří najít v obchodu rapini – použijte brokolici, jen mějte na paměti, že brokolice je podstatně tvrdší. Rozeberte jí na malé kousky.
- Pokud nemáte koření garam masala a tandoori masala, můžete použít třeba indické curry.
Děti
- V této pikantní a kořeněné verzi nevhodné pro malé děti. Pokud cheme připravit kaši pro děti, ubereme olej a sůl a vynecháme pikantní koření.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Buďte první, kdo napíše komentář