Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Mrkvová indická raita

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka

Pro milovníky indické kuchyně, koření, rychlých receptů – raita, osvěžující indický salát, tentokrát z mrkve.

Ingredience
  • 200 g sójového jogurtu řeckého typu 
  • 200 g mrkve
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • jarní cibulka
  • pažitka
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička semínek černuchy
  • 1 lžička semínek černé hořčice
  • kajenský pepř

Přestože jsem se po léčbě srdce dostal znovu do kondice a mohl jsem zase sportovat, na váze to nebylo znát. Díky změn...

Jak připravit indickou raitu z mrkve

  1. Do mísy dejte jogurt, citrónovou šťávu, sůl a nakrájenou jarní cibulku. Dobře promíchejte.
  2. Mrkev nastrouhejte nahrubo, jednu malou část si nechte na dekoraci. Zbytek blanšírujte ve vroucí vodě 1 minutu.
  3. Sceďte a nechte vychladnout.
  4. Blanšírovanou mrkev dejte do mísy s jogurtem. Dobře promíchejte.
  5. Do malé pánve dejte olej, zahřejte a přidejte všechno koření kromě kajenského pepře. Když koření začne prskat, ihned stáhněte z plotny a přidejte kajenský pepř. Nalijte horkou na raitu. Posypte pažitkou a troškou syrové mrkve.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Tato raita je rychlá a velmi chutná, lehce pikantní a jde jí využít prakticky k čemukoliv.
  • Můžete použít i syrovou mrkev, nemusíte blanšírovat.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.

Obměna

  • Nemusíte dávat černuchu, ale nevynechte kmín.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

21 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bezlepkové rajčatové tambuli

Indická omáčka tambuli je skvělá k plackám, k pečené zelenině, ale i k rýži a určitě s ní zabodujete na letní grilovačce s přáteli.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Rýžový salát

Lehký a rychlý letní salát, který si můžete velmi snadno upravit dle vaší chuti a dostupnosti zeleniny.

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Cuketové carpaccio

Tento letní recept je osvěžující a velmi se hodí jako příloha nebo salát k letním grilovačkám.

Květáková raita

Květáková raita je indický dip a je vynikající prakticky ke všemu. K plackám, na zeleninu, k rýži či jiné obilovině, jen tak ke chlebu. Pokud jí připravíte...