- 200 g sójového jogurtu řeckého typu
- 200 g mrkve
- citrónová šťáva
- sůl
- 2 lžíce sezamového oleje
- jarní cibulka
- pažitka
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička semínek černuchy
- 1 lžička semínek černé hořčice
- kajenský pepř
Jak připravit indickou raitu z mrkve
- Do mísy dejte jogurt, citrónovou šťávu, sůl a nakrájenou jarní cibulku. Dobře promíchejte.
- Mrkev nastrouhejte nahrubo, jednu malou část si nechte na dekoraci. Zbytek blanšírujte ve vroucí vodě 1 minutu.
- Sceďte a nechte vychladnout.
- Blanšírovanou mrkev dejte do mísy s jogurtem. Dobře promíchejte.
- Do malé pánve dejte olej, zahřejte a přidejte všechno koření kromě kajenského pepře. Když koření začne prskat, ihned stáhněte z plotny a přidejte kajenský pepř. Nalijte horkou na raitu. Posypte pažitkou a troškou syrové mrkve.
Praktické
- Tato raita je rychlá a velmi chutná, lehce pikantní a jde jí využít prakticky k čemukoliv.
- Můžete použít i syrovou mrkev, nemusíte blanšírovat.
- Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.
Obměna
- Nemusíte dávat černuchu, ale nevynechte kmín.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Buďte první, kdo napíše komentář