Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Mungo kuličky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Kuliček není nikdy dost, vždy přijdou k chuti a jsou dobré jak teplé, tak studené. Můžeme je využít i na různá pohoštění nebo do krabičky na výlety.

Ingredience
  • 290 g vařeného mungo fazolí
  • 45 g ovesných vloček
  • 10 g lahůdkového droždí
  • 3 stroužky česneku
  • trochu mletého koriandru
  • trochu mletého zázvoru
  • trochu mleté sladké papriky
  • trochu mletého kmínu
  • petrželka
  • sůl
  • špetka jedlé sody
  • lžička citrónové šťávy
  • pepř
  • olivový olej

Na stránky Jíme Jinak som zablúdila prvýkrát vlani v septembri, keď som si v zdravej výžive kúpila niečo, čo som pred...

Jak připravit kuličky z mungo fazolek

  1. Uvařte doměkka mungo a nechte řádně okapat v cedníku.
  2. Dejte do misky a rozmačkejte vidličkou.
  3. Rozmixujte nahrubo vločky a přidejte do mísy.
  4. Přidejte všechno koření, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku sůl, pepř a jedlou sodu, na kterou nakapejte citrónovou šťávu.
  5. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  6. Vše rukama dobře promíchejte a udělejte kouli, kterou nechte odpočívat v lednici asi 30 minut.
  7. Tvořte kuličky velikosti ořechu.
  8. Na plech dejte pečicí papír, pomažte olejem a kuličky v tomu oleji pěkně vyválejte a obalte.
  9. Pečte v troubě asi 20 minut na 190 – 200°C. Během pečení kuličky neotáčejte, ale můžete pokapat dalším olejem.

Praktické

  • Doba pečení bude záležet na vaší troubě.
  • Podávejte s jakýmkoliv dipem. Na fotce je obyčejný sójový jogurt s citrónovou šťávou.
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkové vločky.

Obměna

  • Množství koření a česneku upravte podle vašich chutí.
  • Lze použít i špaldové vločky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky moc! Zatím jsem zkoušela jen s vařenou čočkou, neb na mungo bylo v záchvatu inspirace pozdě, ale i tak to bylo moc fajn 🙂

Z kuliček hromádky, ale chuťově výborné. Tymián místo petrželky. Měla jsem naklíčených hodně mungo fazolek, o to těžší bylo vytvořit těsto.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...

Kuličky z quinoy (bezlepkové)

Tyto kuličky můžete použít do teplých pokrmů, místo těch klasických masových. Výborné jsou i vychladlé na různá pohoštění s jakýmkoliv dipem.

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Musabaha jinak

Zajímavý recept na cizrnovou pochoutku Musabahu, která se podává teplá a je oblíbená zejména na Středním východě. Mlsná rychlovka plná zajímavých ingredien...