- 200 g jáhel
- 280 g květáku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 700 ml vývaru/vody/rostlinné mléko
- sůl
- na ozdobu: konopné semínko
Recept na “bramborovou” kaši z jáhel a petržele z jednoho hrnce
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, květák nakrájíme na kusy, jáhly propláchneme.
- V hrnci rozpálíme cibulku s větším množství soli (jáhly i květák jsou poměrně sladké, tak abychom nemuseli na konci dosolovat) pěkně dozlatova.
- Přidáme květák, jáhly a zalijeme 0,5 litrem vývaru nebo vody.
- Vaříme na mírném plameni pod pokličkou do změknutí jáhel a květáku cca 20 minut.
- Odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem do hladké kaše nebo nadýchaného pyré. Podle potřeby přidáme postupně zbytek vývaru/vody nebo můžeme použít pro ještě více klasické chuti rostlinné mléko.
- Pokud použijete metličky, budete mít kaši krásně nadýchanou.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Bramborovou kaši podáváme například s pečeným seitanem, tofu či tempehem nebo pečenou či grilovanou zeleninou.
- Můžete kaši našlehat úplně najemno nebo nechat hrubší, tomu uzpůsobte množství tekutin a intenzitu mixování. My to rádi střídáme – někdy ji jen rozmačkáme šťouchadlem, jindy je téměř řídká.
- Ráda vařím úsporně, takže kaši připravuji v jednom hrnci, ale kdo chce ještě jemnější chuť, může zvlášť uvařit jáhly, zvlášť ve vodě květák a extra orestovat cibulku. Toto všechno pak rozmixovat společně. Původně jsem dělala kaši takto, ale pak jsem došla k tomu, že mi to zabírá moc hrnců a dělám již jen tak, jak je uvedeno v postupu.
Obměna
- Pokud máme rádi, můžeme do jáhel použít kokosové mléko nebo smetanu. Získá kokosový nádech.
- Část vývaru/vody můžeme nahradit rostlinným mlékem nebo do mixování přidat lžíci mandlového másla pro zjemnění a ještě více klasické chuti.
- Občas pro změnu máme rádi, když do jáhel přidáme trošku rýžového octa nebo ume octa a například dýňový olej. Udělá to zase jinou chuť.
- Kaše sama o sobě není extra výrazná, předpokládá se, že slanější nebo výraznější bude základ a kaše jen jako příloha.
- Místo květáku se dá použít i jiná bílá zelenina – kedlubna, petržel, ředkev, celer aj. Kaše bude mít pokaždé jinou chuť.
Děti
- Kaše je vhodná pro děti od 1,5 roku, mladším solíme jemně, dětem do 1 roku vynecháme sůl a olej (cibuli dusíme na vodě).
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
a ještě smaženou cibulku
ahoj, já dělala s celerem a byla výborná. Asi to jde i s jinými zeleninami. Dělala jsem teplé jáhly a uvařený teplý celer a trochu “vývaru z celeru, aby to bylo vláčné a druhý den byly již jáhly studene, tak jsem je ohřála a přidala nově uvařený celer a vývar z celeru, , pár lžic , abych měla potřebnou konzistenci kaše. Jsem ráda, další úžasná příloha. Já to vařila každé zvlášť, jelikož jsem si chtěla vyzkoušet a jak nic nevážím a odhaduji, potřebovala jsem vědět kolik toho celeru tam přidat. A bylo toho celkem dost, skoro jako jáhel. Žádné mléko jsem nepřidávala, pouze ten vývar a trochu rostlinného másla .