Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Našlehaná “bramborová” kaše z jáhel. K nerozeznání od klasické!

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Věrná alternativa k bramborové kaši bez živočišného mléka a částečně odlehčená květákem. Skvělé příloha například ke grilovanému tofu nebo tempehu!

Ingredience
4-5 porcí
  • 200 g jáhel
  • 280 g květáku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 700 ml vývaru/vody/rostlinné mléko
  • sůl
  • na ozdobu: konopné semínko

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Probl...

Recept na “bramborovou” kaši z jáhel a petržele z jednoho hrnce

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, květák nakrájíme na kusy, jáhly propláchneme.
  2. V hrnci rozpálíme cibulku s větším množství soli (jáhly i květák jsou poměrně sladké, tak abychom nemuseli na konci dosolovat) pěkně dozlatova.
  3. Přidáme květák, jáhly a zalijeme 0,5 litrem vývaru nebo vody.
  4. Vaříme na mírném plameni pod pokličkou do změknutí jáhel a květáku cca 20 minut.
  5. Odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem do hladké kaše nebo nadýchaného pyré. Podle potřeby přidáme postupně zbytek vývaru/vody nebo můžeme použít pro ještě více klasické chuti rostlinné mléko.
  6. Pokud použijete metličky, budete mít kaši krásně nadýchanou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

    Praktické

    • Bramborovou kaši podáváme například s pečeným seitanem, tofu či tempehem nebo pečenou či grilovanou zeleninou.
    • Můžete kaši našlehat úplně najemno nebo nechat hrubší, tomu uzpůsobte množství tekutin a intenzitu mixování. My to rádi střídáme – někdy ji jen rozmačkáme šťouchadlem, jindy je téměř řídká.
    • Ráda vařím úsporně, takže kaši připravuji v jednom hrnci, ale kdo chce ještě jemnější chuť, může zvlášť uvařit jáhly, zvlášť ve vodě květák a extra orestovat cibulku. Toto všechno pak rozmixovat společně. Původně jsem dělala kaši takto, ale pak jsem došla k tomu, že mi to zabírá moc hrnců a dělám již jen tak, jak je uvedeno v postupu.

    Obměna

    • Pokud máme rádi, můžeme do jáhel použít kokosové mléko nebo smetanu. Získá kokosový nádech.
    • Část vývaru/vody můžeme nahradit rostlinným mlékem nebo do mixování přidat lžíci mandlového másla pro zjemnění a ještě více klasické chuti.
    • Občas pro změnu máme rádi, když do jáhel přidáme trošku rýžového octa nebo ume octa a například dýňový olej. Udělá to zase jinou chuť.
    • Kaše sama o sobě není extra výrazná, předpokládá se, že slanější nebo výraznější bude základ a kaše jen jako příloha.
    • Místo květáku se dá použít i jiná bílá zelenina – kedlubna, petržel, ředkev, celer aj. Kaše bude mít pokaždé jinou chuť.

    Děti

    • Kaše je vhodná pro děti od 1,5 roku, mladším solíme jemně, dětem do 1 roku vynecháme sůl a olej (cibuli dusíme na vodě).

    PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

    Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    83 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    a ještě smaženou cibulku

    ahoj, já dělala s celerem a byla výborná. Asi to jde i s jinými zeleninami. Dělala jsem teplé jáhly a uvařený teplý celer a trochu “vývaru z celeru, aby to bylo vláčné a druhý den byly již jáhly studene, tak jsem je ohřála a přidala nově uvařený celer a vývar z celeru, , pár lžic , abych měla potřebnou konzistenci kaše. Jsem ráda, další úžasná příloha. Já to vařila každé zvlášť, jelikož jsem si chtěla vyzkoušet a jak nic nevážím a odhaduji, potřebovala jsem vědět kolik toho celeru tam přidat. A bylo toho celkem dost, skoro jako jáhel. Žádné mléko jsem nepřidávala, pouze ten vývar a trochu rostlinného másla .

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    18
    23

    Šťouchané jáhly s dýní

    Někomu chutná jako by byla s vajíčkem, někomu jako alternativa bramborové kaše. My si dáváme tyhle jáhly buď  jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako ranní...

    Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

    Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

    Pikantní kari omáčka

    Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

    Nádivka v županu

    Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

    Ligurská jednoduchá panissa

    Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.
    15
    2

    Rýžový krém s houbami a tofu

    Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...