Pečená část:
- 4 mrkve
- 1 malý batát
- 1 lžíce rýžového sirupu
- olej
- pepř
- sůl
- mletý koriandr
- česnek
- mletý zázvor
- tymián
Vařená část:

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

- rýže basmati
- celozrnná špalda
- olej
- několik vlašských ořechů
- tymián
- majoránka
- saturejka
- pórek
- sůl
Krémová část:
- 100 g loupané červené čočky v suchém stavu
- 1 lžíce tahini
- citrónová šťáva
- mletá paprika
- sůl
- pepř
- olej
- prolisovaný česnek
Recept na pečenou zeleninu s čočkovým krémem
- Nakrájejte na pruhy batát a mrkev. Blanšírujte ve vařící vodě 5 minut.
- Dejte do pekáčku, který se vejde do horkovzdušné fritézy.
- Pokapejte olejem, přidejte sůl, pepř, tymián, zázvor, koriandr, trošičku vody, rýžový sirup, promíchejte.
- Dejte do horkovzdušné fritézy, pečte na 180°C po dobu 20 minut.
- Uvařte čočku a dejte jí okapat do cedníku.
- Poté vložte do sekáčku, přidejte tahini, prolisovaný pepř, trochu oleje, sůl a citrónovou šťávu. Rozmixujte na hladký krém. Dejte do misky, posypejte paprikou, pepřem a pokapejte olivovým olejem.
- Na pánev dejte olej, nalámané ořechy, nasekaný pórek, nasekané čerstvé bylinky. Osmahněte.
- Přidejte vařenou špaldu s rýží, osolte, promíchejte a pár minut povařte.
- Na talíř lžící rozmázněte krém, do středu dejte obilí, posypejte pečenou zeleninou, posypte čerstvou cibulkou a pokapejte sosíkem z pečení.
Praktické
- Vařeno pro dvě osoby. Řiďte se podle vaší chuti a počtem strávníků.
- Pečenou část můžete připravit i v troubě.
- Citrónovou šťávu přidávejte do čočky postupně, ochutnejte a dolaďte dle vaší představy.
- Servírujte jídlo podle vaší fantazie, jak vám to vyhovuje a jak se vám to líbí.
- Snažte se nevynechat koření a bylinky, které v tomto receptu byly čerstvé.
Obměna
- Můžete použít jakékoliv obiloviny, pro verzi bez lepku volte bezlepkové.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Opět velmi dobré jídlo. Ani si nepamatuji, že by mě něco, co si podle Jimejinak.cz uvařím nechutnalo. 🙂