Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Ingredience
  • celozrnná rýže basmati
  • celer
  • dýně
  • mrkev
  • tempeh
  • česnek
  • semínka černuchy (černý kmín)
  • kmín
  • konopná semínka
  • sušené kari listy
  • černá hořčičná semínka
  • bílý pepř
  • nové koření – čerstvě namleté ​
  • olej
  • mizuna

Můj příběh je v dnešní době skoro tuctový, pokud vezmeme v úvahu, že rakovinu má každý třetí člověk a ten zbytek o ní...

Jak připravit smaženou rýži se zeleninou

  1. Uvařte rýži a nechte stranou.
  2. Zeleninu nakrájejte na kostičky.
  3. Do pánve dejte olej, přidejte všechno koření, prolisovaný česnek, kari listy a zeleninu osmahněte doměkka. Pokud chcete, můžete přidat trochu vody, aby zelenina rychleji změkla.
  4. Když je zelenina uvařená – ale ne rozvařená – zvyšte teplotu a přidejte na kostičky nakrájený tempeh, promíchejte, osolte, přidejte rýži a za stálého míchání vše dobře a zprudka osmahněte.
  5. Nakonec posypte bílým pepřem, konopnými semínky a nasekanou mizunou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Do tohoto receptu se skvěle hodí celozrnná basmati, protože zrnka se dobře smaží, neslepují se.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Místo mizuny použijte rukolu, petrželku, pažitku, nebo cokoliv zeleného.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

21 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...

Italské podzimní rizoto

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.