Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Osvěžující broskvový pohár

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Broskve s agarem, to je jednoduchý dezert, na který můžete upotřebit přezrálé i ne zcela dozrálé broskve. U nás patří k letním hitům, osvěží lépe než zmrzlina. Podáváme vychlazený!

Ingredience
pro cca 5 pohárů
  • 1/2 kg broskví
  • špetka soli,
  • 1/2 litru vody
  • 4 lžíce ovocného koncentrátu (sladu, sirupu)
  • 2 lžičky práškového agaru
  • na ozdobení: čerstvé ovoce, máta apod.

To byla moje otázka. Snažila jsem se v tom nějak zorientovat, ale bylo to spíš horší. Tolik informací. Tolik protichů...

Jak udělat broskve v želé
  1. Broskve omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce.
  2. Zalijeme vodou a dáme vařit se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
  3. Povaříme cca 15 minut do změknutí broskví. Ochutnáme, zda je voda dostatečně sladká, podle potřeby můžeme přidat.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. V trošce vody rozmícháme agar a nalijeme do hrnce k broskvím. Necháme krátce projít varem.
  6. Nalijeme do pohárků a necháme zcela vychladnout – teprve až po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
  7. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvým ovocem a mátou.
Praktické
  • Když broskve nejdou půlit a odstranit pecky, okrajuji je rovnou do hrnce, až mi zbude jen pecka.
  • Broskve neloupu, ale můžete to udělat, dezert bude ještě jemnější a lahodnější. Nám tam slupky chutnají a nebaví mě broskve loupat.
  • Vodu, agar i ovocný koncentrát dejte podle svých potřeb. Někdy jsou broskve sušší, jindy z nich teče šťáva. Některý agar želíruje vydatně, jiný málo. Některé broskve jsou slaďoučké a není potřeba vodu doslazovat, jiné nejsou zralé a je potřeba dát víc.
  • Agar můžete použít práškový, vločkový či plátkový. První nemusíte namáčet, stačí rozmíchat, vločky a plátky je dobré předem namočit a nechat rozpustit.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm jsou velké kousky ovoce.
  • Pokud nemáte agar odzkoušený, dejte před nalitím do pohárků do malé mističky kapku tekutiny a nechte pár minut zchladit v lednici. Vyzkoušíte, jak moc váš agar želíruje. Pokud nám konzistence vyhovuje, tak dáme do pohárků. Pokud nevyhovuje, hmota je příliš tuhá, naředíme vodou, v obráceném případě, kdy je to příliš řídké, přidáme další agar, povaříme a test zopakujeme.
  • Skladujte v lednici a snězte během tří dnů. Můžete také dát do zavíracích skleniček a ještě horké zavřít, pak má dezert delší trvanlivost a můžete si ho vzít na cesty.
Obměna
  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Místo ovocného koncentrátu můžete vodu dosladit obilným sladem či sirupem.
  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření jako vanilka, kardamom, hřebíček či skořice nebo bylinky jako máta nebo meduňka.

Děti

  • Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají ostřejší ovoce jako jahody, meruňky a broskve bez reakce. Takto povařené broskve jsou pro děti lépe stravitelné a pro malinké jsou vhodnější než syrové.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Včera jsem dělala a dneska bude skvělá osvěžující svačinka 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Dřínky v želé – osvěžující letní dezert

Dřínky jsou báječným zdrojem vitamínu C a když se nechají dozrát, jsou slaďoučké. Skvělým letním osvěžením jsou dřínky v agaru. Příprava je snadná a rychlá...

Jablečný pohárek pro horké dny

Ani padaná letní jablíčka nepřijdou na zmar – udělejte z nich skvělý letní dezert. Osvěží lépe než zmrzlina. Podáváme vychlazený!

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Dvojbarevný pohár Míša (bez cukru, bez lepku a bez mléka)

Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého děts...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...