- 150 g ovesných vloček
- 150g celozrnné pšeničné mouky
- 80 g mandlí
- 20 g goji
- 80 g rozinek
- 20 g lněného semínka
- 75 g slunečnicového oleje lisovaného za studena
- 180 ml jablečné šťávy bez cukru
- špetka soli
- špetka mletého badyánu
- špetka skořice
- vanilka – semínka z vanilkového lusku
- špetka mletého hřebíčku
Jak připravit ovesné mandlové sušenky bez cukru
- Do mixéru vložte vločky, mouku, lněné semínko a mandle. Rozmixujte.
- Tuto směs dejte do mísy, přidejte nahrubo nasekané rozinky a goji. Posypejte kořením uvedeným v receptu, malinko osolte, a z vanilkového lusku vyškrábejte semínka. Pořádně promíchejte.
- Poté přidejte olej a šťávu. Smíchejte v těsto a nechte asi 30 minut v lednici přikryté odpočívat.
- Pak plech pokryjte pečicím papírem, lehce potřete olejem a rozprostřete těsto asi na 3 mm. Potom rádýlkem těsto nakrájejte na kousky.
- Pečte v troubě na 200°C asi 20 minut. Nechte vychladnout.
Praktické
- Těsto vystačí na plech 40 x 36 cm
- Sušenky vydrží v pohodě několik dní.
Obměna
- Místo jablečné šťávy můžete použít vodu.
- Můžete přidat i jiné sušené ovoce.
- Pokud vám vyhovuje sladší verze – oslaďte třeba rýžovým sladem.
- Můžete použít i mletou vanilku.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Buďte první, kdo napíše komentář