Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Ovocná zavřenina

Uvařeno

Jak nejlépe zachovat v ovoci všechny vitamíny? Zavřít ho! Ano, čtete správně, ne zavařit, ale zavřít!

Ingredience
  • ovoce - borůvky lesní, kanadské, kamčatské, angrešt, rybíz, josta, třešně, višně, ostružiny, maliny…
  • dále budete potřebovat malé skleničky s víčky

Od střední školy jsem se potýkala se spoustou zdravotních problémů. Trápily mě bolesti břicha, potíže s močovým měchý...

Jak připravit zavřené ovoce

  1. Připravte si čisté malé skleničky s dobře těsnícími víčky a vyrazte s nimi na zahradu nebo do lesa.
  2. Sbíráme čisté, suché a zdravé plody a musíme je zavřít do 15 minut!
  3. Do jedné skleničky sbíráme jen jeden druh ovoce.
  4. Poté uložíme do sklepa či jiné chladné místnosti. Vydrží až rok.

    Praktické

    • Udělejte si nejprve jen pár skleniček na zkoušku, jestli vás pak tato chuť a benefity zavřeného ovoce osloví, můžete příští rok zavřít více své úrody.
    • Použijte malé skleničky, za 15 minut byste nemuseli stihnout nasbírat plody do větších sklenic. A pro konzumaci se pak taky hodí menší skleničky, rychleji ovoce spotřebujete.
    • Ovoce trochu pustí šťávu, po otevření perlí. Chuťově je mírně zkvašené.
    • Z bobulového ovoce mám osobně vyzkoušené borůvky lesní, kanadské a kamčatské.

    Obměna

    • Máme vyzkoušená i zavřená jablka a jsou moc dobrá. Musím říci, že mi ze všech zavřenin doposud vyzkoušených, chutnala nejvíce.
    • Zkusili jsme zavřít i listy medvědího česneku, hodí se jako malý doplněk na kompletní talíř.

     

    🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

        PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

        Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

        Jsem milovnice všeho květinového. Ráda se směju, tančím, fotím, tvořím a upcykluji. Snažím se žít netoxicky a v souladu s přírodou. 🌸

        64 lidí už poděkovalo za článek.

        Komentáře

        Dobrý den, před pár dny jsem si zavřela borůvky a teď se mi sklenička uvnitř na jenom místě trošku orosila. Je to problém a mám radši borůvky sníst nebo to není problém a mohu nechat zavřené dále pracovat?

        Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Myslíte, že by takto šel ‘‘zavřít“ také čerstvě nakrájený meloun?

        Ukázat další komentáře

        Vyzkoušejte také

        Bezinková marmeláda s datlemi, skořicí a hřebíčkem

        Dělám jí každý rok a zkouším různé varianty. Tentokrát jsem zkusila s kořením a moc nám chutná.  Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potíží...

        Hruškový džem bez cukru

        Pojďte si vyrobit domácí džem z hrušek, zdravě a bez jakýchkoliv zbytečných přísad. Hruškový džem patří k mým nejoblíbenějším, jeho chuť je úžasně přirozen...

        Meruňková marmeláda

        Ovoce většinou dozrává naráz a je potřeba ho nějak zpracovat. Marmeláda je jeden ze způsobů, jak prodloužit jeho trvanlivost. A meruňková patří mezi jedny ...

        Bezinková marmeláda bez cukru

        Bezinková marmeláda je výborná. Má nádhernou barvu a skvěle se hodí do dezertů, na lívance i na chleba. Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších...

        Hroznová marmeláda bez cukru

        Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďouč...

        Jablečná povidla bez cukru

        Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...