- hrst zavřených pampeliškových poupat
- šálek vody
- 1/3 šálku jablečného octa
- 0,5 lžičky hořčice (nemusí být)
- 1 lžička soli
Jak naložit pampeliškové květy
- Pokud máte poupata z čistého prostřední, není potřeba je oplachovat, jinak je opatrně omyjte ve studené vodě.
- Vložte do připravené skleničky vrstvu poupat a posolte, dejte další a posolte. Až naplníte skleničku. Můžete přidat hořčičné semínko.
- Odložte do tmavší části kuchyně a nechte jeden den odležet. V průběhu dne několikrát protřepejte skleničkou.
- Druhý den svařte ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte poupata ve skleničce.
- Zavíčkujte a sterilujte – dejte do hrnce s vodu, voda sahá asi do 2/3 skleničky. Když voda přijde k varu, stáhněte plamen na minimum a nechtě mírně probublávat 20 minut.
- Vypněte a nechte vychladnout.
Praktické
- Sbírejte poupata zcela zavřená, ze kterých nekoukají žluté lístečky. To jsou ta, co sotva vylezou ze země a zatím nemají stonek. Starší poupata mají tendenci se při zpracování otevřít jak vidíte i na našich fotografiích. Nevadí to chuťově, jde jen o dojem – ty mladé vypadají skutečně jako zelené kapary kuličky. Když jim ještě ostříháte spodní odstávající lístečky, bude výsledný dojem dokonalý.
- Praktické je odstřihávat je nůžkami a dávat do čisté zavírací sklenice, protože pouštějí lepkavé mléko, na které se bude lepit tráva, broučci, lístečky apod. Takto se vyhnete nutnosti je oplachovat.
- Na zkoušku si udělejte jednu lahvičku. Když vám bude chutnat, vyrazte pro větší množství plodů a udělejte si zásoby i na zimu.
- Podle množství sesbíraných plodů si připravte skleničky a nálev. Dodržujte základní poměry, ale připravte si množství, které bude odpovídat vašim potřebám.
- Sterilovaná poupata nemusíme skladovat v lednici, stačí je uložit do tmavého špajzu.
Obměna
- Pampelišková poupata můžete také naložit do umeocta stejně jako květák nebo ředkvičky a nechat fermentovat několik dní při pokojové teplotě a pak skladovat v lednici.
Kdy sbírat poupata pampelišky
- Poupata jsou k mání zkraje jara, ale pokud máte zahradu a sekáte trávník, tak vám budou průběžně dorůstat nová a můžete si falešné kapary připravit i v průběhu léta a na podzim.
Jak použít falešné kapary
- Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
- Kapary můžeme přidávat do salátů místo pravého kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům.
- Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
- Počítejte s velmi výraznou chutí – slanou a kyselou, trochu na způsob ume octa.
Tip
Podobně jako pamelišky můžete naložit sedmikrásky, ale i smrčkové a modřínové výhonky.
Děti
- Dětem dáváme až od 2 let a později, je to velmi slané.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Sice jsem kapary nikdy neměla, ale tyhle pampeliškové mi chutnají hodně. Jdu hledat nějaký salát, kam je použiju. Jestli je nesním rovnou ze skleničky :-)
Právě jsem okoukala Květinovou kuchařku a našla tam recept na “kapary” nejen z pampelišek, ale i z nerozvinutýh poupat jitrocele kopinatého… tak to zkusím oboje !!!