Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pečená pohanka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Zapečená pohanka s houbami. Výborné a jednoduché podzimní jídlo, jehož chuť vás určitě nezklame.

Ingredience
  • 130 g pohanky v suchém stavu
  • ořechy
  • houby
  • petrželka
  • olej
  • sůl
  • 150 g cizrnové mouky
  • 420 g vody
  • cibule
  • česnek
  • kmín
  • 1 lžíce lahůdkového droždí

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Jak připravit zapečenou pohanku

  1. Vodu a cizrnovou mouku promíchejte a nejlépe přes noc nechte odpočívat. Před použitím osolte a promíchejte.
  2. Uvařte pohanku a dejte do mísy.
  3. Orestujte houby na oleji společně s česnekem a kmínem.
  4. Do mísy s pohankou přidejte prolisovaný česnek, petrželku, lahůdkové droždí, osolte, přidejte ořechy, opepřete a přidejte 3 lžíce namočené cizrnové mouky. Promíchejte.
  5. Pekáček pořádně vymažte olejem, klidně ať trochu oleje na dně stojí.
  6. První vrstvu tvoří pohanka.
  7. Na ní navršte houby.
  8. Na houby nalijte rozleželou cizrnovou hmotu.
  9. Poslední vrstva je cibule.
  10. Pečte v trubě asi 40 minut na 200°C.
  11. Po upečení nechte asi 15 minut odpočívat, aby se vám pokrm lépe krájel.
  12. Můžete, ale nemusíte ozdobit krémem balsamico.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pečená pohanka se chová jako farinata, aby šla krájet, musí trochu vychladnout.
  • Použila jsem pekáček o rozměrech 24 x 24 cm.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Jakákoliv obměna je na vaší fantazii.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření. Pozor na velké kusy ořechů.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den Vierko, lákavý recept! Pohanku zapékám na způsob Kontrabáše – pohanka, šťouchané brambory (někdy si je s chutí dám, mám je ráda :), uzené tofu, kysané zelí, česnek, cibule, mrkev, přidávám i žampiony, kmín, majoránku, ale na tomto receptu mě zaujala krásná zlatavá krustička z cizrnové mouky. Myslíte, že by šla cizrna nahradit za jinou mouku tak, aby to fungovalo? V luštěninových moukách cítím chuť té syrové luštěniny a to nemusím. Nemáte náhodou vyzkoušeno? Nebo potom spíše bešamel? Děkuji.

použila som susene huby Jidasovo ucho, vopred zaliala vriacou vodou, nechala 2 hod namočené, potom postupovala v zmysle tohto receptu – orestované na oleji s cesnakom. da sa to zjest ale asi tam tieto huby nepasuju a su aj tvrdsie. vody na zaliatie bolo treba asi viac, alebo mensi pekacik, nevyslo mi to zaliat az celkom povrch. orechy som pouzila vlasske a tiez neviem ci ich bolo treba v niecom vopred namocit aby to malo nejaku chut. celkovo mi k tomu este nieco chyba, s cim si to davate na tanier? len take suche mi to velmi nechutilo.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Zapečený bezpluchý oves (fotopostup)

Vynikající kůrka, měkký střed a příchuť řepy. Toto jídlo je opravdu lahůdka a určitě si na něm pochutnáte i vy.

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.