- 5 větších žampiónů
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- plátek celeru
- 2 lžičky tahini
- 1 lžička miso pasty
- 2 lžičky hořčice
- sójová omáčka
- koření
- olej
- sůl
Jak připravit zeleninové soté s žampiony
Pečené žampióny

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

- Zapneme troubu na 150°C
- Nakrájíme 1 cibuli na jemno a 1 mrkev na jemno nastrouháme
- Smícháme nakrájenou cibuli, mrkev, 2 lžičky hořčice, 2 lžičky tahini, 1 lžičku miso pasty, trochu oleje a sójové omáčky, prolisujeme 1 stroužek česneku a zamícháním připravíme marinádu. Případně dokořeníme paprikou.
- Žampiónům odlomíme nožky a vydlabeme kloboučky
- Do kloboučků naplníme marinádu
- Nožky nakrájíme na plátky, potřeme marinádou a přidáme na plech
- Vložíme na plech a pečeme cca 20 min
Zeleninové soté
- Nakrájíme zbylou cibuli, dostrouháme druhou mrkev, nakrájíme plátek celeru a kousek ledového salátu
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje
- Přidáme vrstvu cibule, mrkve a celeru. (Trochu mrkve a salátu si necháme na ozdobení)
- Posolíme, okořeníme a rozdusíme pod pokličkou cca 5-10 minut.
- Přidáme ledový salát a trochu vody
- Zamícháme
- Můžeme zahustit škrobem nebo špaldovou moukou a krátce dovaříme
Praktické
- Talíř dozdobíme strouhanou mrkví a salátem a můžeme podávat.
Obměna
- Zeleninu můžeme měnit dle chuti a sezóny. Výborná je třeba dýně, batát aj.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc dobré jídlo. Měla jsem jen 2,5 žampionů, takže zbytek marinády jsem dala na cibulku do Woku ,na kostičky trochu bílého Tofu, trošku soj.smetany (zbytek z ledničky) a malinko vody, chvíli podusila a přidala na prohřátí obílovinu ze včerejška.
Všechny recepty jsou super, vše mi chutná.
JJ moc děkuji a jsem nadšená.🥰
Trochu jsem obměnila náplň do žampionů, marinádu jsem smíchala s uvařenými půlenými mungo fazolemi, k tomu barevná quinoa a orestovaný pak choi. Chutnalo moc mně i manželovi.