Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Pečený batát s estragonem

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Už jste zkoušeli péct batát? Když k obyčejnému rizotu ze zbytků od oběda přidám pečený batát, rodina má rázem dojem, že má sváteční jídlo :-) Pokud máte rádi pečené brambory, ale vyhýbáte s jim, mohl by vás tento recept potěšit. Je to rychlovka a hodí se i jako rychlé pohoštění pro nečekané hosty.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 batát
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sušeného estragonu
Jak připravit pečený batát s bylinkami
  1. Rozpálíme troubu na 220°C.
  2. Omyjeme batát, můžeme nechat ve slupce, je-li pěkná, a nakrájíme na stejně silná kolečka, aby se nám dělala rovnoměrně.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Připravíme marinádu smícháním oleje, sójové omáčky a estragonu.
  5. Poklademe batát přímo na plech a potřeme připravenou směsí.
  6. Vložíme do trouby a bez otáčení pečeme cca 20 minut v závislosti na tloušťce plátků.
Kombinujeme
  • Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoli jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů :-)

Praktické

  • I když použijete pečící papír, budete muset umýt plech, protože bude mastný. Proto peču přímo na plechu a pečící papír nepoužívám.
  • Zeleninu není třeba otáčet ani zakrývat – bude z jedné strany křupavá a z druhé hladká a sladká.
  • Pro verzi bez sóji použijte namísto sójové omáčky její nesójovou variantu, např. hrachovou, cizrnovou, pohankovou apod. nebo ji vynechte a marinádu trochu osolte.
Obměna
  • Ráda do marinády přidávám česnek, krásně to voní a výborně chutná. Bylinky samozřejmě můžete obměnit za jakékoli jiné voňavé.
Děti
  • Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sójovou omáčkou.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Se saturejkou…

baradkova
17. 11. 2024

Moc chutné! Místo estragonu jsem dala medvědí česnek. Lahůdka 👌

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

60
25

Dýňový čaj

Nevíte co s dužinou a semínky z dýně? Zkuste si uvařit dýňový čaj. Je nejen velmi chutný, ale také i zdravý.
22
12

Horká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka

Když na vás v tomhle počasí přijde chuť dát si něco sladkého a pikantního na zahřátí, zkuste domácí horkou čokoládu. Samozřejmě bez mléka a bez cukru. Urči...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.