- 1 batát
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sušeného estragonu
- Rozpálíme troubu na 220°C.
- Omyjeme batát, můžeme nechat ve slupce, je-li pěkná, a nakrájíme na stejně silná kolečka, aby se nám dělala rovnoměrně.
- Připravíme marinádu smícháním oleje, sójové omáčky a estragonu.
- Poklademe batát přímo na plech a potřeme připravenou směsí.
- Vložíme do trouby a bez otáčení pečeme cca 20 minut v závislosti na tloušťce plátků.
- Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoli jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů :-)
Praktické
- I když použijete pečící papír, budete muset umýt plech, protože bude mastný. Proto peču přímo na plechu a pečící papír nepoužívám.
- Zeleninu není třeba otáčet ani zakrývat – bude z jedné strany křupavá a z druhé hladká a sladká.
- Pro verzi bez sóji použijte namísto sójové omáčky její nesójovou variantu, např. hrachovou, cizrnovou, pohankovou apod. nebo ji vynechte a marinádu trochu osolte.
- Ráda do marinády přidávám česnek, krásně to voní a výborně chutná. Bylinky samozřejmě můžete obměnit za jakékoli jiné voňavé.
- Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sójovou omáčkou.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Moc chutné! Místo estragonu jsem dala medvědí česnek. Lahůdka 👌
Mnam ♥️