Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Pečený domácí tvaroh

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Tento tvarůžek je trošku pracnější, ale výsledek je tak bezvadný, že stojí za to si s ním trochu pohrát. Určitě nebudete litovat.

Ingredience
  • 100 g mandlí
  • 500 g vody
  • šťáva z 1 citrónu
  • čerstvé oregáno
  • sušené oregáno
  • tymián
  • rozmarýn
  • česnek
  • růžový pepř
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Jídlo bylo mé trápení, hotová deprese. Od mládí pořád nemocná, do toho poruchy příjmu potravy, nadváha, pak zase nech...

Jak připravit domácí pečený tvaroh bez laktózy

  1. Dejte mandle na 2 hodiny do teplé vody a pak je oloupejte. Nebo použijte rovnou oloupané. Dejte mandle do mixéru s 250 g vody a pořádně rozmixujte. Poté přidejte zbylou vodu a znovu pořádně rozmixujte.
  2. Dejte do kastrůlku a zahřejte na 85°C. Potom přidejte šťávu z citrónu, chvilku promíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout.
  3. Nyní slijte hmotu do cedníku vyloženého plátýnkem. Já nechala okapat v chufamixu. Dejte do lednice na pár hodin okapat. Poté vezměte tvaroh, osolte ho a opepřete, přidejte sušené oregáno a dejte do formičky na sýr, uložte do lednice a nechte přes noc vykapat přebytečnou vodu.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. Druhý den dejte tvaroh na pečící papír, předehřejte troubu na 200°C a dejte zapékat na 15 minut.
  6. Nasekejte bylinky a česnek, smíchejte s růžovým pepřem, olivovým olejem a trochu osolte. Rozdělte na dvě části. Jednu si dejte do rendlíku a lehce nahřejte, aby se rozvoněl česnek a bylinky.
  7. Po 15 minutách polijte tvaroh zbylým olejem s bylinkami a dejte dopéct na dalších cca 15 minut.
  8. Dejte tvaroh do mističky a vidličkou ho rozmačkejte, aby se pečené (ne spálené) bylinky promíchaly s tvarohem. Znovu napěchujte do formičky na sýr a nechte vychladnout. Vyklopte na talířek a polijte nahřátým bylinkovým olejem.

Praktické

  • Pokud nechcete, nemusíte tvaroh péct. Pečením se změní konzistence a je opravdu výborný. Můžete ale klidně použít i bez pečení jako klasický tvaroh.
  • Důležité je nechat ho pořádně okapat. Chufamix je v tomto směru velmi praktická pomůcka.

Obměna

  • Použijte jakékoliv bylinky.
  • Pokud nechcete loupat mandle, použijte bílé loupané, jen je nechte třeba pár hodin ve vodě.

Děti

  • Bez pepře a s menším množství soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.

 

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, šlo by to i z oříškového másla? Třeba poměr voda a máslo. Děkuji za krásný recept :)

Vypadá to super, ale část rodiny nemůže mandle – šly by nějak nahradit?

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Budapešťská pomazánka

Tahle chuť se nezapomíná! Kdo jedl v dětství budapešťskou pomazánku, ten se zaraduje nad její dokonalou variantou bez mléčného tvarohu. Recept je velmi jed...

Celerová pečínka

Pokud milujete celer a nevadí vám trochu času navíc strávit v kuchyni, určitě si pochutnáte. Je to voňavé a chutné jídlo, z mála ingrediencí a hodně velká ...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...