Na pečený květák:
- květák
- 2 lžíce rýžové mouky
- čerstvé oregáno
- čerstvá majoránka
- čerstvý česnek i s listy
- čerstvá meduňka
- čerstvá petrželka
- čerstvý rozmarýn
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- sezamové semínko
- 1 lžíce strouhanky
- olej
- pepř
- mletá sladká paprika
- sůl
- voda podle potřeby
Na tofu:
- 1 balení tofu natural
- 1 menší cibule
- pórek
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- kmínu
- vajíčková sůl Kala Namak
- sůl
- olej
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- citrónová šťáva
- voda
Na špaldu:
- 150 g celozrnné špaldy v syrovém stavu
- ředkvička
- jarní cibulka
- olej
- sůl
Jak připravit obalovaný květák se špaldou a tofu smaženicí
- Špaldu dejte na noc namočit a poté uvařte se špetkou soli. Po uvaření ji zakápněte lehce olejem a dochuťte jarní cibulkou a na kostičky nakrájenou ředkvičkou. Nechte stranou.
- Květák rozeberte na růžičky, lepší jsou větší kusy. Dejte vařit vodu a do vařící vody ponořte květák asi na dvě minuty. Nesmíte ho rozvařit. Slijte a dejte stranou vychladnout.
- Nasekejte všechny bylinky a dejte do misky. Přidejte rýžovou mouku a přidávejte postupně vodu, aby vzniklo řidší těstíčko. Těstíčko osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, semínka sezamu, kokos a smíchejte. Do této směsi dejte květák a pořádně ho obalte.
- Na plech dejte pečící papír a rozložte na něj květák. Lehce ho posypte strouhankou. Pokapejte povrch olejem a dejte do trouby rozehřáté na 220°C. Pečte a občas květák otočte, aby se opekl ze všech stran.
- V pánvi rozehřejte olej a přidejte kmín. Lehce ho opražte a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Poprašte mletou paprikou. Orestujte. Prsty rozdrobte do pánve tofu, osolte, přidejte kurkumu a podlijte malým množstvím vody. Dobře zamíchejte a vařte, dokud se voda nevyvaří. Nakonec přidejte lahůdkové droždí, citrónovou šťávu a sůl Kala Namak. Promíchejte.
Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT

Praktické
- Ani lahůdkové droždí ani Kala Namak by se už neměly vařit, proto je opravdu přidávejte až na konec.
- Přizpůsobte si recept podle počtu strávníků. Uvedené množství je na dvě porce.
- Pokud je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale když nemáte, dejte sušené.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu a strouhanku bez lepku.
- Kala Namak můžete vynechat, pokud vám nevyhovuje její vajíčková chuť.
Obměna
- Přizpůsobte recept sezóně a podle ní použijte zeleninu do špaldy.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.




Komentáře
Děkuji za super recept, květák mám ráda, ale tenhle byl luxusní. Při přípravě jsem měla pocit, že to nemůžu dochutit, ale nakonec chutnal moc. Taky jsem pekla asi na 250 st. a určitě bude patřit do oblíbených.👍
Ten pečenej květák byl super – i děti, který květák nemusej, si přidávaly!! Měli jsme ho jen s omáčkou a dobrym chlebem.
Jen jsem musela nějak víc ladit mouku a teplotu trouby:-) Mouky jsem dala asi 8 lžic, aby to vystačilo na celej květák a nakonec jsem to pekla asi na 260 °C na horkovzduch, protože jinak to nic nedělalo. Ale vše se nakonec povedlo a to je hlavní…
Každopádně budeme určitě opakovat!