Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Další recept na výborné pesto z mědvědího česneku, které vám vydrží i několik měsíců.

Ingredience
  • 150 g medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 80 ml olivového oleje
  • 100 g vyloupaných vlašských ořechů

Monika si vyzkoušela, co se stane s tělem, když se začne jíst jinak. My jsme to pozorovaly v přímém přenosu, protože ...

Jak připravit medvědí pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat. Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. První si nahrubo rozmixujeme vlašské ořechy. Pokud je před tím ještě opražíte, bude mít pesto výraznější chuť.
  3. Pak odkrojíme tvrdé stopky u listů a listy házíme přímo do mixéru k ořechům.
  4. Vše dohromady pořádně promixujeme.
  5. Potom přidáme postupně olej a sůl.
  6. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.

Obměna

  • Vlašské ořechy můžeme nahradit slunečnicovým semínkem nebo jiným druhem ořechů.
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří “parmazánovou” chuť.

Kombinujeme

  • Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Děti

  • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

46 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Supr

Letos jsem potkala u Kolína, jak jsem už někde psala, lány medvědího česneku, a zpracovala jen na jednoduché pesto – sůl a olivový olej. Zdá se mi, že vydrží dýl než s přísadami (oříšky, sýr).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kopřivová pomazánka

Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomaz...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Luxusní zeleninový krém s medvědím česnekem

Zaujal tě recept na krémovou polévku ze zeleniny a medvědího česneku? Čeká tě snadná a chutná příprava s jarními ingrediencemi. Navíc se dozvíš tipy na var...

Květákový krém s medvědím česnekem

Rychlá krémová polévka z květáku a medvědího česneku chutná jako smetanová, ačkoli v ní žádná smetana není. Nauč se připravit tuto lahodnou a zdravou polév...
klub
11
6

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Ředkvičkové tzatziki

Toto jarní ředkvičkové tzatziki je velmi svěží a rychlé na přípravu. Skvěle se hodí třeba jako dip k pečené zelenině nebo dalším pokrmům.