- 1 hrnek vařených mungo fazolek
- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sojové omáčky
- koření: červená paprika, mletý kmín, kurkuma, kari
- černý sezam na posypání
- olej na potření
Jak vyrobit bezlepkové placky z mungo fazolek
- Zapneme troubu na 200°C.
- Munga pomačkáme vidličkou, abychom neměli celé, pevně kuličky.
- Smícháme je s moukou, sojovou omáčku a kořením.
- Vypracujeme těsto a mokrýma rukama tvarujeme placičky.
- Pokládáme na pečící papír, potřeme olejem a posypeme sezamem.
- Pečeme cca 10 minut a znovu potřeme olejem.
- Pečeme cca 25 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.
Praktické
- Naše fazolky byly velmi do měkka uvařené, spíš rozvařené, a vodnaté. Pokud je máte tuhé, můžete je částečně rozmixovat.
- Rozmixování se hodí i tam, kde potřebujete luštěninu v jídle “zamaskovat”. Nám se naopak líbilo mít v placce kousky fazolek.
Kombinujeme
- Placky nám na talíři zastoupí bezvadně kompletní talíř, je ale vhodné přidat ještě další zeleninu krátce tepelně upravenou, salát nebo kvašenou zeleninu.
- My jsme si je dali s rýží a zeleninou.
Obměna
- Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
- Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.
Děti
- Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.
PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁
Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!
Komentáře
Výborné jsou 👍 nádherně voněly už z trouby 😉
Moje placky tedy vypadají jinak, i když jsem výjimečně dodržela recept :) Ne že by to vadilo. Jsou výborné hned po upečení nebo později ohřáté na pánvi. Studené mne úplně neoslovily, max. jako svačina na cesty.