Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Plněné cukety

Uvařeno
bez lepku
bez vajec
sezóna léto

Cuketová sezona je v plném proudu. Malý nápad, jak využít tuto letní zeleninu a pochutnat si.

Ingredience
  • malé cukety
  • 180 g tofu
  • 20 g strouhanky
  • 30 g ovesných vloček
  • kus mrkve
  • 20 g kešu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • olej

Asi nejsem úplně typická účastnice Jarní očisty. Nepotřebovala jsem shodit nadbytečná kila ani omezit či vyřadit z jí...

Recept na plněné cukety

  1. Vydlabejte vnitřek cuket, aniž byste je rozkrajovali.
  2. Do sekáčku vložte tofu, vločky, strouhanku, mrkev, lahůdkové droždí, sůl, pepř a kešu.
  3. Sekejte tak dlouho dokud se nevytvoří z hmoty koule těsta. Do hotové hmoty nakonec přidejte petrželku.
  4. Do vydlabaných cuket dejte náplň.
  5. Dejte na pánev s olejem, povrch lehce osolte a začněte restovat. Po chvilce podlijte cukety trochou vody a znovu duste. Během dušení cukety otáčejte a kontrolujte, aby se nepřipékaly, případně podlijte znovu troškou vody.
  6. Pokračujte tímto způsobem, dokud cukety nejsou pěkně opečené.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Cukety neplňte až po okraj, jinak náplně vyleze ven.
  • Použijte středně velké cukety.
  • Pro verzi bez sóji můžete místo tofu použít např. vařenou čočku nebo fazole.
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkovou strouhanku, např. kukuřičnou a bezlepkové vločky.

Obměna

  • Náplň můžete obměnit dle vaší chuti a fantazie.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a pepř.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
1. 7. 2025

Dala by se strouhanka něčím nahradit? Vůbec ji nepoužívám, tak se mi ji nechce kupovat…ale recept vypadá výborně!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Letní nudle s bambusovými výhonky

Rychlý a chutný recept pro horké dny, podávaný za studena. Nudle se zeleninou a bambusovými výhonky, bezlepkové a veganské. 

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Cizrnová pečínka

Další verze oblíbené luštěninové sekané, do které můžete využít zbytky domácího pečiva.

Gratinovaný tempeh s krémem

Jemný krém z patizonu, který skvěle ladí ke křupavému pečenému tempehu. Pokud máte patizon a nevíte, jak ho připravit, určitě zkuste tento recept.

Jednoduché dýňové rizoto

Jednoduché jídlo, na které potřebujete jen pár ingrediencí, a přesto velice chutné. I můj manžel, který má odpor k dýni, si něm pochutnal. Vyzkoušejte náš ...

Jemná dobrůtka s batátem

Vychutnejte si pokrm, který vás příjemně zahřeje a navodí atmosféru útulného podzimu. Tato lahodná směs je ideální pro chladné dny a nabízí jemné spojení c...