- uvařené jáhly
- bezlepková mouka – kukuřičná, pohanková apod.
- uzené tofu
- mungo fazolky
- umeocet
- cibule
- lotosový kořen
- sůl
- olej
Jak připravit bezlepkové plněné knedlíky s luštěninovou kaší
- Uvaříme předem namočené mungo, dochutíme lehce umeoctem a solí. Není potřeba žádné koření, mungo je samo o sobě velmi chutné. Lehce pomixujeme, kdo má rád, tak až do hladka.
- Uvařené jáhly rozmixujeme do hladka, přidáme mouku a dle potřeby vodu. Prohněteme na těsto.
- Z těsta uděláme placičky, do kterých vkládáme nastrouhané uzené tofu a následně vytvoříme knedlíky. Dáme vařit do osolené horké vody. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vyndáme je a necháme okapat.
- Na ozdobu osmažíme na oleji cibulku a nakrájený (dopředu namočený a změklý) lotosový kořen.
Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
Praktické
- Množství ingrediencí přizpůsobte množství strávníků.
- Aby se s těstem dobře pracovalo, mělo by mít konzistenci plastelíny. Knedlíky se vám budou lépe tvořit, když si namočíte ruce do vody.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.)
Obměna
- Místo uzeného tofu můžete použít tofu marinované, uzený tempeh, smaženou cibulku nebo celerový špek.
- Bezlepkovou mouku můžete za lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.
- Místo mungo fazolek můžete na kaši použít jakoukoliv jinou luštěninu.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let kvůli slanému tofu nebo tempehu. Pokud však dítě již běžně jí pečivo nebo uzeniny, bez obav mu nabídneme tento pokrm
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Komentáře
Na knedlík jsem k jahlam přidala směs kukuřičné a pohankové mouky a směs bylinek s uzenou soli. Mungo kaše moc dobra, teprve nedávno jsem začala objevovat chuť munga a asi se mam na co těšit,jak vyzkouším další recepty ;) K jídlu jsem ještě přidala rukolu s okurkou a zakápla je trochou ume octa a citronu. Také jsem udělala restovanou hlívu na cibulce, kmíně a se solí a podusila. A bylo to chutné, hlíva byla tímto způsobem ochucená dost a doplnila se dobře ke knedlíkům,kde mi přišlo,že chuť marinovaného tofu nebylo tolik cítit. Dobre to bylo :)
Nejvíc se mi chutná a moc výborná 👍