Plnost v břiše
Pocity plnosti v břiše, které nebyly způsobené přejedením, nejčastěji souvisí s oslabeným trávením, které nezvládá efektivně zpracovat přijmutou potravu. Mnohdy stačí malý objem jídla a dojde k jeho zahlcení.
Pohledem východní medicíny zde hraje roli nedostatečná energie sleziny a žaludku. Když je jejich energie snížená, místo, aby se trávenina vytrvale posouvala směrem dolů, tak zůstává v žaludku déle, stagnuje, objevuje se nepříjemný tlak. Kromě pocitu plnosti a tlaku se může objevit říhání, plynatost, nechutenství a únava.
Představte si žaludek jako kotlík, kde se ohřívá jídlo, jakmile je plamen slabý, celý proces je zpomalený.
Jak posílit trávicí oheň
Síla trávení je silně ovlivněná tím, co jíme, v jakém rytmu a rozpoložení jíme, ale nejen to. Na samotný proces trávení má vliv náš celkový životní styl, včetně psychiky, pohybu, kvality spánku, užívaných léků, hormonální rovnováhy a přidružených onemocnění.
Když trávicí oheň dobře hoří, potrava se snadno zpracuje, vstřebá a promění v energii. V opačném případě se potrava hromadí a dochází tím pádem ke zhoršenému využití živin a omezenému zisku energie z ní. Jak nejlépe pomoci trávicímu plameni, aby byl dostatečně silný?
Preferujte v jídelníčku tepelně upravená jídla, omezte syrovou, studenou stravu. Už po ránu je prospěšné do “kotlíku” přidat teplou snídani, která pomůže po noci rozdmýchat trávicí oheň. Ideálním začátkem dne je čerstvá polévka s přídavkem miso pasty, nebo obilná kaše se zeleninou.
Naučte se zdravě snídat s námi, v kurzu Zdravá snídaně vás provedeme krok za krokem a ukážeme vhodné a chutné varianty snídaní tak, aby povzbudily vaše trávení. Chcete další praktické tipy, jak začít pozvolna měnit jídelníček? Zveme vás do kurzu Jak začít, je pro vás zdarma.
Jezte pomalu, ne ve spěchu. Naučte se vědomě jíst, vnímat chuť a strukturu jídla, dobře všechna sousta rozžvýkat. Už jen to velmi usnadní práci vašemu žaludku a věřte, že za to bude vděčný. Trávení bude na jídlo lépe připravené, naladěné a snáz vše zpracuje, zároveň zjistíte, že toho sníte méně.
Později večer už nechte trávení odpočívat. Poslední jídlo by mělo být snězené do 18 hodin, v létě do 19. Pokud jste zvyklí jíst pozdě večer či v noci, nutíte trávicí soustavu pracovat v době, kdy potřebuje regenerovat.
Pozvěte si bylinkovou pomoc. Hořec je hořká bylina, která stimuluje trávení a produkci žaludečních šťáv. Dá se užívat v podobě tinktury či čaje, který je vhodný vypít hodinu před jídlem, 3x denně. Neužívat při překyselení, u žaludečních, dvanáctníkových vředů a opatrně v těhotenství. Skořice v podobě prášku z kůry svou povahou zahřívá střed, tj. žaludek a slezinu. Není vhodná při žaludečních vředech, opatrně s množstvím při těhotenství. Ještě silnější účinky má zázvor, který zahřívá, rozptyluje chlad, uvolňuje stagnace a podporuje chuť k jídlu. Možné ho užít v podobě čaje hodinu před jídlem, nebo přidávat pár kapek šťávy do jídla. Neužívat dlouhodobě a lépe se mu vyhnout při známkách horkosti, jako je akutní zánět v těle či pocit horka.
Pakliže jste často rozrušení, ve stresu či emočním napětí, žaludek má problém trávit. Jakoby nejprve potřeboval strávit pocity, které se v něm uložily. Zkuste se před každým jídlem vědomě uvolnit, udělat několik pomalých nádechů a výdechů.
Cesta k posílení trávení je taková, která hledá rovnováhu jak na talíři, tak i v běžném dni a v přístupu k vlastnímu zdraví. Rádi vám na této cestě pomůžeme!
PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?
Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.
Buďte první, kdo napíše komentář