- 50 g pohanky kroupa
- 1 velká cibule
- 1 lžíce oleje
- velká hrst kysaného zelí
- 1 lžíce balzamika
- 1 lžíce tahini pasty
- sůl
Jak připravit pohanku s kysaným zelím
- Uvaříme dle návodu pohanku ve vodě.
- Na oleji osmahneme cibulku a posolíme.
- Jakmile je krásně zlatavá, tak část odebereme bokem do misky.
- Na zbylé cibulce osmahneme pokrájené kysané zelí.
- Přidáme uvařenou pohanku a vše pár minut osmahneme.
- Zalijeme balzamikem a promícháme.
- Vmícháme osmaženou zbylou cibulku a lžíci tahini pasty.
- Vše dobře promícháme.
- Podáváme třeba s osmaženým tofu nebo uzeným tempehem. Jídlo je výborné i s falešným špekem.
Praktické
- Pokud by se vám jídlo připalovalo nebo vám připadalo díky tahini příliš husté, přilijte maličko vývaru nebo vody.
- Kysané zelí je dobré propláchnout (pokud je příliš kyselé) a překrájet.
- Pokud by naopak zelí bylo málo kyselé, lze jídlo dokyselit umeoctem.
Obměna
- Místo pohanky můžete použít i quinou.
- Pokud máte rádi sýrovou chuť, přidejte si do jídla i lžíci lahůdkového droždí.
- Tahini v receptu není nutné, ale dodá zajímavou a krémovou chuť. Jídlo je ale dobré i bez něj.
Děti
- Jídlo je vhodné pro děti od 1 roku. Ubereme ale na soli a nedáváme tahini.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Kombinace, která mne vážně neláká. K tomu už týden nutkavá chuť na kuře s nádivkou, když jsou ty velikonoce, už se mi o tom i zdá. Jen v lednici vymeteno, pouze zbytek uvařené pohanky, ve sklepě poslední cibule a kysané zelí. Pro jistotu jsem vzala i kvašáky, protože s nimi se doma sní jakékoli jídlo. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že mi dnešní večeře opravdu chutnala (a to i když kvašáky stojí neotevřené na lince).
Potřebovala jsem rychlý recept, v lednici uvařená pohanka… Skvělá večeře, to spojení chutí… Milé překvapení a rozhodně budu brzy opakovat😊 Díky za recept❤️