- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 4 lžíce ovesných vloček
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 bobkový list
- 1 batát
- 1 tuřín
- lžička sójové omáčky
- 1 l zeleninového vývaru / vody
- na posypku jarní cibulka
Jak připravit tuřínovou polévku
- Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli a celer na měsíčky, mrkev na tenké plátky, batát na hranolky a tuřín na kostičky).
- Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme zbývající zeleninu a ovesné vločky, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
- Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
- Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek sojové omáčky či umeocta.
- Podáváme s nakrájenou jarní cibulkou.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Pozor, díky vločkám bude mít polévka tendenci utíkat z hrnce, takže vařte na mírném plameni a když přijde k varu, na chvíli nadzvedněte pokličku, ať nemusíte umývat celý sporák.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
- Pro verzi bez lepku použijte bezlepkové vločky a na dochucení omáčku tamari, ne shoyu nebo polévku více osolte.
- Pro verzi bez sóji použijte na dochucení nesójovou omáčku, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou nebo polévku více osolte.
Obměna
- Zelenina byla dána aktuálním stavem v lednici, ale dovoleno je vše. Do polévky můžete snadno spotřebovat zeleninu, která vám zbyla v lednici z předchozích vaření.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem.
- Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zase velká dobrota ♥️ Děkujeme JJ ♥️
Tuhle polévku miluji, dělám jí i bezlepkovou – v zimě s pohankovými a jinak s rýžovými vločkami. Někdy do toho dám třeba i lžíci vařených fazolí a semínka pro kompletní talíř. Když se nakrojí tuřín, krásně voní – jako křen. Díky tomuhle receptu jsem tuřín objevila, dřív jsem ho neznala. Díky.