Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna léto

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý oběd nebo příloha.

Ingredience
3 porce
  • 1 cibule
  • 300 g rýže ribe celozrnné
  • 1 pórek
  • čerstvá jarní cibulka
  • šťáva z 1 bio citrónu
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 lžička kopru
  • fenyklová nať
  • olej
  • kvalitní olivový olej
  • pepř
  • sůl

Timea bojovala se synkovým ekzémem přes rok. Nechtěla kortikoidy, tak zkoušela všechno možné. Když zkusila vařit a jí...

Jak připravit řecké Prasorizo

  1. Vařte rýži 45 minut.
  2. V pánvi rozpalte olej, přidejte nakrájenou cibuli, pórek nakrájený i se zelenou částí a lehce osmahněte. Pórek ani cibule by neměly ztmavnout. Poté přidejte sůl, promíchejte s vodou a duste na mírném ohni.
  3. Když je rýže asi 10 minut od konce vaření, vložte ji do pánve s pórkem, promíchejte, přidejte kopr, fenyklovou nať, pepř, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Promíchejte a dovařte.
  4. Na talíři posypte rýži čerstvým koprem nebo fenyklovou natí (vousem) a čerstvou jarní cibulkou. Opepřete a zakápněte kvalitním olivovým olejem.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pokud použijete jinou rýži než ribe, bude toto jídlo připravené za chvíli.
  • Snažte se držet recept a nic nevynechat, je to tradiční recept řecké kuchyně, má dostupné ingredience. Pórek klidně použijte celý, i s listy, pokud používáte bio zeleninu. Pokud ne, odstraňte alespoň vnější listy pórku.

Obměna

  • Kopr můžete použít i sušený, pokud nemáte čerstvý k dispozici.
  • Použijte jakoukoliv rýži středního zrna.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem recept zkusila, z Basmati rýže, nemaje ani kopr, ani fenykl, ani zelenou cibulku, tedy jen cibule a pórek, sůl a pepř, celá vymačkaná limetka, a nakonec hrst nasekaného medvědího česneku a vařené fazole. Vynikající, svěží a lehká večeře…za mě silně návykové a je to super rychlovka.🙏 Díky za moc dobrý recept.🙏🥰

Kattynka
4. 4. 2025

Včera hned uvařeno, a je to mňamina. 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.
17
15

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...
61
3

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Placičky s čínskou omáčkou

Sladkokyselou omáčku, která je v každé čínské restauraci asi není třeba představovat. Vyzkoušejte ji v této zdravější verzi. Jde použít nejen k jarním závi...

Rýže s pečeným patizonem

Máte patizon a nevíte, jak byste ho připravili? Vyzkoušejte tento jednoduchý a přitom velmi lahodný recept a určitě si pochutnáte.

Bezlepkový kuskus s cuketou

Ras el Hanout – tato směs, původem z Maroka, není ničím jiným než směsí jemného koření. Hlavním rysem tohoto koření je harmonie vůní, vůně skořice, o...