Domů > Magazín > Blog

Přebývá vám nať z ředkviček? Víme, proč ji určitě nevyhodit, ale usušit!

Opravdu se vyplatí zabývat se s přebytečnými natěmi z ředkviček? Jasně! Pojďte se s námi podívat, jak moc se můžou hodit v sušené formě.

Nenápadné lístky

Pro někoho je nať z ředkviček pouze odpad, pro jiného zdroj živin, který umí v kuchyni vhodně zpracovat a využít. Ať už patříte k jednomu nebo druhému táboru, naučte se přebytečné natě ředkviček sušit a skladovat, hned se podíváme, proč se to vyplatí.

Léčivá bomba

Věděli jste, že obsahem účinných látek listy ředkviček předčí podzemní část rostliny? Obsahují totiž železo, vitamín C, fosfor, vápník, ale také glukosinoláty – u těch se na chvíli zastavíme.

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Glukosinoláty (hořčičné glykosidy, thioglykosidy) jsou sirné glykosidy, které chrání rostlinu proti škůdcům a způsobují  typické štiplavé aroma.

Nás v tuto chvíli zajímá především význam pro člověka: samotné glukosinoláty biologické účinky nemají, ale projeví se po mechanickém porušení rostliny, kdy dochází k hydrolýze. (1) Při té vznikají kromě jiného také isothiokyanáty, které jsou biologicky aktivní jako protinádorové. (2)

Některé zdroje zmiňují i další vlastnosti zelené části ředkvičky, a to detoxikační účinky nebo schopnost pomáhat při léčbě žloutenky nebo při snižování krevního tlaku.

Usušit a uskladnit

Příznivých účinků ředkvičkové natě je dost, zkuste tedy příště přebytečné listy důkladně usušit, nejlépe to půjde v sušičce, ale můžete využít třeba i obyčejný plech a zbytkové teplo v troubě s pootevřenými dvířky (nezapomeňte je občas trochu provzdušnit rukou). Sušit lze listy vcelku i nasekané.

Sušenou nať můžete uskladnit ve sklenici jako jednodruhovou ingredienci nebo smíchat s další sušenou zeleninou nebo bylinkami a používat třeba jako polévkové koření. Dávku prospěšných isothiokyanátů tak budete mít pořád po ruce.

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

139 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ale co když jiné než z obchodu nemám? To mám smůlu v sušení? Prosím o odpověď, Díky, Pavla

Tak to jsem nevěděla, dávala jsem jen do polévky. Díky za radu. Pavla

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

28
11

7 tipů, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...
37
8

Vodnice nebo tuřín? Rozdíly stručně a jednoduše!

Hvězdy z období hladomorů, válek nebo dlouhotrvajících zim. Tuřín a vodnici možná znáte jako dřívější zachránce prázdných žaludků, ale dnes jsou neprávem t...
50
9

Brokolice Romanesco

Brokolice Romanesco není jen velmi zdravá, ale je i nádherná a vynikne v každém receptu a klidně i na svátečním stole.

Sushi placičky

Tyto pikantní pečené rýžové placičky svou chutí připomínají sushi. V kuchyni je třeba si hrát, jinak by to vaření nebyla taková zábava. Tak pojďte vybočit ...

Ředkvičkový dip

Ředkvička je pro mě symbolem jara a zde nám s bylinkami vytvořila super kondiment prakticky na cokoliv.