Domů > Magazín > Žijeme jinak > Ekozahrada

Proč mám na zahradě oregáno

Oregána mám na zahradě asi šest keřů, nejen na sušení, ale i pro okrasu. Spolu s ostatními bylinkami je neodmyslitelnou složkou snad každé zahrady.

Oregano – středomořská bylinka

Oregano neboli dobromysl, latinsky origanum vulgare je v Itálii velmi rozšířená aromatická rostlina. v oblastech Středomoří se vyskytuje jako divoká spontánní bylinka, zejména na slunných a suchých místech, žije klidně i v horách až do výše až 1200 metrů. Rostliny oregana mají ve skutečnosti vysokou odolnost, a to jak v případě sucha, tak v případě intenzivního chladu. Jako u všech rostlin je podstatné, aby v půdě nebyla stojatá voda, která by způsobovala zahnívání kořenů. Pokud je zajištěna drenáž, je pro výsev oregana vhodná jakákoli půda.

Kam zasadit oregano?

Tato aromatická upřednostňuje slunečné a teplé expozice. V těchto podmínkách roste bujně a je znatelně voňavější. Půda musí být lehká, úrodná, provzdušněná a bohatá na organickou hmotu. Absolutně půda nesmí být jílovitá a těžká. Dá se pěstovat i v nádobách. Jen se ujistěte, že jí poskytnete dostatečně velký květináč, protože tato rostlina má tendenci se rychle šířit svými oddenkovými kořeny a vytvořit tak velký a příjemný zelený polštář. Velmi důležité je, aby se zabránilo stagnaci vody. Je dobré připravit na dno nádoby silnou odkapávací vrstvu. K tomuto účelu můžeme použít štěrk, keramzit nebo skleněné kuličky. Obecně se velmi dobře snáší s jinými aromatickými bylinkami a proto může být dobrým základem k vytvoření bylinkové zahrady. Já mám oregáno na zahradě spolu s rozmarýnem, tymiánem, majoránkou, mezi nimi roste i máta nebo elicrisio – smil italský.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Nemám osobní zkušenost z pěstováním ze semínka. Kupuji malé sazeničky, které se velmi brzo bohatě rozrostou. Abych pravdu řekla, tato rostlina je tak dekorativní, až je mně líto ji sklízet a sušit. Ale to stříhání rostlině jen prospěje. Důležité je odstřihnout pouze čerstvé stonky, ne zdřevnatělý stonek.

Sklizeň a použití

Po vypěstování vypadá oregano jako keř, vysoký asi padesát centimetrů, s větvičkami plných aromatických listů. Květy se rozvíjejí v horní části větví. Oregano je vytrvalá rostlina a dospělé exempláře poskytují 2 sklizně ročně v období než vykvete. Než se květy rozvinou, nadešel čas je sklízet: můžete to udělat pomocí zahradnických nůžek, přičemž dejte pozor, abyste odstranili pouze špičky větví. No a pak se musí sušit. ‘Je důležité, aby tento postup byl proveden s dodržením určitých opatření, aby se zachovala vůně a aroma oregana. Větvičky musí být umístěny k sušení do stínu a ne na přímé slunce. Po usušení lze lístečky rozdrobit a skladovat ve skleněných dózách. Ale je také možné použít čerstvé listy přímo na naše pokrmy. Sběr listů lze provádět během celého roku, stačí utrhnout listy, které potřebujeme k vaření. Pokud máte sušičku, máte zaručeno, že oregáno usušíte rovnoměrně bez problémů.

Oregano v kuchyni

Oregano se díky své zvláštní a intenzivní vůni často používá v kuchyni k dochucení pokrmů a patří mezi aromatické rostliny typické pro středomořskou kuchyni. Ve skutečnosti mnoho receptů zahrnuje použití oregana – kombinuje se s rajčaty, používá se k přípravě salátů a zejména na pizzu, dodává jí extra chuť, kterou Italové milují. Na Jíme Jinak najdete spoustu receptů, které oregáno obsahují.

Sušené nebo čerstvé: Čerstvé lístečky vám obohatí zelené saláty, okurkové saláty a rajčatové saláty, ale i cukety, lilky a grilované papriky. A dá se s úspěchem použít při přípravě omáčky tzatziki a nebo třeba i na pesto. Čerstvé oregáno má méně kalorií, méně cukru a méně tuku než ten suchý, ale také nižší procento bílkovin. Většinou se používá sušené, je více voňavější a lze koupit opravdu všude. Je součástí i různých směsí koření.

Konzumace oregana se nedoporučuje osobám s gastritidou nebo vředovými problémy.

Doufám, že i na vaší zahradě najde tato rostlinka své stálé místo. Je nejen výborná, ale i krásná na pohled.

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

49 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Oregáno mám taky moc ráda. Třeba čerstvé na jídlo. Teď se nám rozrostlo u zahradního domečku, kde jsme ho dali na zkoušku a dcerce na ozdobu. A ono se krásně rozrůstá a daří se mu tam. Máme radost😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

45
16

Moje zahrada

V tomto článku bych vás ráda nechala nahlédnout do mojí zahrady a seznámila vás s tím, jak jsem se k ní dostala, proč si pěstuji zeleninu a jaké druhy zele...

Cuketové galetky

Do italské letní kuchyně patří neodmyslitelně rajčata a bazalka, oregáno s cuketou ještě více umocní chuť a vůni Itálie. Doufám, že tahle křupavá dobrota b...

Italský těstovinový salát

Typicky letní recept na lahodný lehký salát, který vás v horku osvěží, ale i zasytí.

Dobrůtka v papilotě

I když to nevypadá, tento recept je velice jednoduchý na přípravu. Výsledek je ohromný, zelenina pečená v papilotě je krásně šťavnatá a voňavá. Vyzkoušejte...

Co můžeme ještě vysévat na záhonky?

Už je to tady, doba, kdy už můžeme vysévat různé druhy zeleniny přímo na záhon. My už naseto máme, a co vy? Už jste si nakoupili semínka? Udělali si osevní...

Zahrada v září a říjnu – děláme zásoby na zimu

Září i říjen jsou ve znamení uskladňování ovoce a zeleniny. Tento rok je to dost o kličkování mezi dešti. Jsem moc ráda, že jsme za ty roky půdu přeměnili ...