Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Restovaná basmati s pórkem a sezamem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Moje rodina tohle miluje! Rychlovka za pár minut hotová skvěle poslouží jako lehká večeře nebo se dá využít coby příloha k hlavnímu jídlu na oběd.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky uvařené basmati rýže (650 g)
  • 1 červená cibule
  • 1 pórek
  • 1 lžíce černého sezemu
  • 1 lžíce bílého sezamu
  • olej
  • sůl
  • voda
  • na ozdobení: rukola a polníček

Diagnóza zněla rakovina 3. stupně. Marcelu čekal klasický postup – chemoterapie, operace a ozařování. Navzdory ...

Recept na rychlou večeři z rýže a zeleniny

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, pórek na drobno. Sezam propláchneme ve studené vodě a necháme okapat na sítku.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vložíme na něj sezam, cibuli, posolíme a krátce orestujeme. 
  3. Přidáme pórek a také krátce orestujeme. Prohazujeme na pánvičce pomocí obraceček.
  4. Po chvíli přidáme rýži a opět prohazujeme. Pokud se přichytává, podlijeme jen malinko několika lžícemi vody a společně prohřejeme. S vodou to ale nepřeháníme, chceme mít rýži i zeleninu spíš křupavou, ne kašovitou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Já používám nepřilnavý wok, takže nepotřebuji podlívat, pokud se vám zelenina chytá k pánvi, přidejte ještě trošičku vody.
  • V tomto receptu je použita celozrnná rýže basmati. Skvěle se hodí jakékoli druhy celozrnné rýže –  my máme moc rádi také natural jasmínovou.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Slanější a chuťově výraznější verzi můžete docílit přidáním trošky sojové omáčky do restování zeleniny.
  • Pokud potřebujete chuťově výraznější pokrm, přidejte do rizota dvě tři lžíce lahůdkového droždí nebo rostlinnou smetanu či kokosové mléko.
  • Místo rýže můžete použít jiné už uvařené obilí, které máte po ruce.
  • Můžete přidat koření nebo bylinky, pokud se jedná o hlavní jídlo. V našem případě šlo o přílohu, proto zde koření nebylo použito.
  • Zeleninu použijte podle aktuálních zásob a chutí, dobu tepelné úpravy pak podle toho upravte. Červenou cibuli můžete nahradit bílou cibulí nebo šalotkou.
  • Luxusní verze vznikne použitím restovaného sezamového oleje

Děti

  • Vhodné pro děti cca 1,5 roku, ale ubereme olej a sůl.
  • Dětem do 1 roku připravujeme jen na několika lžících vody, bez soli a bez oleje.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

111 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Senzační rychlovka 👍🏻. Zvlášť kvituji i všechny dodatky k receptu – o dětech, varianty a vylepšení. To uvádí u receptů málokdo.
Máte to dokonale zpracované🏆.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Italské podzimní rizoto

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Spanakorizo – řecké špenátové rizoto

Dobrůtka inspirovaná řeckou kuchyní. Jednoduché, rychlé a lahodné jídlo. Doufám, že i vy si pochutnáte stejně, jako my.

Rýže s cizrnovou trhanicí

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.