- 1 hrnek jahel
- 2 hrnky nakrájené rebarbory
- 4 hrnky vody
- 1 hrnek rozinek
- 4 lžíce chia semínek
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
Postup pro přípravu bezlepkového jahelníku
- Zapneme troubu.
- Mrkev a rebarboru omyjeme a naporcujeme – mrkve nastrouháme na hrubo, rebarboru nakrájíme na malé kousky.
- Propereme jáhly a nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
- Přidáme vodu, špetku soli, olej, mrkev, chia semínka a rebarboru.
- Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Během pečení můžeme dvakrát, třikrát promíchat, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
- Většina jahel zůstane dole, většina mrkve a rebarbory nahoře, takže vznikne “těsto” a “vršek”.
- Po upečení můžeme posypat sušeným sladem nebo polít tekutým (při celiakii použijme sirup).
Praktické
- Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
- Pokud chcete udělat “buchtu” na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
- Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
- My je milujeme a tenhle pekáček se jen s velkým sebezapřením dočkal druhého dne.
- Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte “těsto” sladem (sirupem).
- Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
- Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
Obměna
- Rozinky můžete zcela vynechat a plně je nahradit sladem/sirupem, dostanete tak ideální dezert, kde se nepotká obilovina s ovocem.
Děti
- Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží jedly kyselejší ovoce.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Bublanina se povedla 😉 Teplá mi chutnala více ( takový jáhlový nákyp 🙂).
a skvělá je k tomu v těchto teplých dnech osvěžující reveňová limonáda😉 skvěle chutná i vypadá, stačí jen svařit vodu a rebarboru popř. dosladit🙂