Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Řízky z běločechravky obrovské

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Tahle houba roste ještě i v říjnu a když se obalí a osmaží, může směle konkurovat kuřecím řízkům. Tahle houba chutná jako hlíva a má antibakteriální a antioxidační účinky.

Ingredience
pro 4 porce
  • čerstvá běločchratka
  • olej na smažení
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • 0,5 lžičky mletého kmínu
  • 0,5 lžičky mleté hořčice
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek kukuřičné strouhanky

Na začátku pro mě bylo důležité, aby děti nedostávaly za odměnu sladkosti a nejedly ve školce uzeniny. Jídlo však byl...

Jak připravit řízky z běločechratky obrovské

  1. Houby očistíme a pokrajíme na díly, které se nám vejdou do pánvičky.
  2. V jedné misce smícháme vodu, sůl, koření a pohankovou mouku. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je jogurt.
  3. Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
  4. V pánvi rozpálíme cca vyšší vrstvu oleje.
  5. Houby obalujeme nejprve v těstíčku, pak ve strouhance a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Malé plodnice můžeme smažit celé, velké pokrájíme na díly jako na fotce.
  • Vodu a mouku přidávejte a míchejte postupně, až dostanete požadovanou hustotu.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou nebo je schovám do trouby, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás o ně byla bitva.

Obměna

  • Místo pohankové můžeme použít jinou mouku nebo směs několika mouk. S pohankovou se dobře pracuje, dávám jí přednost.
  • Můžeme také houby obalit v hrašce nebo, máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě již namletou. Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
  • Koření můžeme vynechat nebo dát svoje oblíbené. Do těsta také můžeme přidat hořčici pro výraznější chuť a místo soli přidat sójovou omáčku.
  • Do mouky můžete přidat tapiokovou mouku pro více lepkavou konzistenci.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

29
11

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...