Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rizoto s šafránovým sosíkem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Citrónová štáva a čerstvě namletý pepř perfektně kontrastují sladkosti pokrmu, barva a vůně šafránu dodá svěžost a potěší i oko.

Ingredience
2 porce
  • 1 vetší mrkev
  • kus batátu
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • několik lžic červený fazolí
  • 0,1 g šafránu
  • 160 g celozrnné rýže Baldo
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • citrónová šťáva
  • mletý koriandr
  • čerstvá cibulka

Recept na šafránové rizoto

  1. Dejte vařit rýži, 40 minut, ale nenechte úplně vyvařit vodu.
  2. Mezitím, co se rýže vaří, dejte do sekáčku batát, mrkev, cibuli a česnek. Nasekejte na hrubé kousky.
  3. Přidejte fazole, promíchejte.
  4. Na pánev dejte olej, přidejte koriandr a nasekanou směs. Restujte.
  5. Přidejte uvařenou rýži s trochou tekutiny, osolte, opepřete.
  6. V trošce vody rozpusťte šafrán a polijte jím rýži, vše promíchejte a znovu krátce povařte.
  7. Nakonec vmíchejte citrónovou šťávu a posypejte čerstvou cibulkou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • V pokrmu nejde jen o barvu, ale i o chuť, proto volte šafrán a ne kurkumu.
  • Nezapomeňte na citrónovou šťávu nebo i trochu umeocta. Bude vyrovnávat sladkou chuť batátu a mrkve.
  • Nevynechejte ani koriandr.

Obměna

  • Použila jsem celozrnnou rýži Baldo, použijte jakoukoliv rýži vhodnou pro přípravu rizot.
  • Můžete přidat jakékoliv fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zde toto vinikající rozoto trošku jarně přizdobené. Lahodné. Slunce svítí a odráží se v takovém talíŕi. Dnes opakuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Spanakorizo – řecké špenátové rizoto

Dobrůtka inspirovaná řeckou kuchyní. Jednoduché, rychlé a lahodné jídlo. Doufám, že i vy si pochutnáte stejně, jako my.

Rýže s pečeným patizonem

Máte patizon a nevíte, jak byste ho připravili? Vyzkoušejte tento jednoduchý a přitom velmi lahodný recept a určitě si pochutnáte.

Burrito bowl

Chutný, sytý a svěží recept vhodný do teplých letních dní. Veganská verze, bezlepková, s čerstvě natrhanou zeleninou ze zahrádky. Nelekejte se množství ing...

Oranžový talíř

Syté jídlo, ve kterém najdete spoustu konzistencí, vůní a chutí. Postarají se o to bylinky a koření, proto je nevynechte.

Červený talíř

Jednoduché a krásně barevné jídlo s tadkou, která dodá pokrmu tu správnou vůni i chut.

Libanonský hashweh jinak

Toto tradiční libanonské jídlo je jednoduché na přípravu a má neskutečné aroma a vynikající chuť. Vyzkoušejte tuto jeho veganskou verzi a dejte vědět, jak ...