Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Rostlinné “klobásky”

Uvařeno
bez mléka

Pokud hledáte náhradu za maso, zkuste tyto vegan klobásky. Jsou jednoduché na výrobu a výborné chuti. Hodí se do gulášů, polévek, jako párek v rohlíku, na gril aj.

Ingredience
8 ks
  • 150 g pšeničné bílkoviny
  • 120 g vařené cizrny, čočky nebo fazolí
  • 280 ml zeleninového vývaru nebo nálevu z cizrny/fazolí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 15 g koření na maso (grilovací, na kuře aj.)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce pohankové nebo cizrnové mouky
  • špetka soli

Jak připravit seitanové klobásky bez masa

  1. Na oleji osmahneme na kousky nakrájenou cibulku a česnek a osolíme.
  2. Jakmile jsou zlatavé, přemístíme je do mixéru a přidáme všechny mokré ingredience (vývar, luštěninu, olej).
  3. Rozmixujeme na hladkou pastu.
  4. Ve větší misce smícháme suché ingredience.
  5. Přilijeme k nim mokré a pořádně promícháme.
  6. Těsto 2 minuty hněteme a rozdělíme na 8 stejně velkých kousků.
  7. Vyválíme 8 klobásek, zabalíme do pečícího papíru (případně ještě do folie), utáhneme konce a dáme na pařáček.
  8. Do hrnce nalijeme vodu, umístíme pařáček a napařujeme klobásky cca 20-30 minut.
  9. Zabalené klobásky vyndáme a necháme zchládnout.
  10. Umístíme je na pár hodin do lednice, aby se zformovaly.
  11. Poté vybalíme a porcujeme.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pokud je chcete použít ihned, tak je vybalte, nechejte vychládnout, nakrájejte a můžete použít do gulášů, osmažit je na trošce oleje a obložit s nimi talíř, chléb, zabalit do wrapů, jako “párek” v rohlíku, dát je na gril atp.
  • V lednici vydrží týden.

Obměna

  • Můžete přidat uzenou papriku a rajčatovou pastu (pyré) pro obměnu chuti.

Děti

  • Seitan je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jinak naše děti jedí seitan od malička, asi si ještě pořád myslí, že je to nějaký druh masa 😄😄

Já zkouším tak jednou za rok, balím do stretch fólie, nebo alobalu, půlku dělám na pařáku a půlku v hrnci s vodou..
Zkoušel jsem přidávat pohanku, namleté slunečnicové semínka, namleté shiitake zalité vařící vodou, smaženou cibulku, kousky uzeného tofu apod…
Dnes jsem zkoušel ještě mix z hrachovou bílkovinou tak 20/80 ku prospěchu bílkoviny pšeničné tak uvidíme výsledek..
Rozhodně to neuspěchat a vařit, nebo pařit minimálně 45-60 minut..
Nerozbalovat jako vánoční dárek y ale počkat v klidu až klobásky vychladnou..tak asi moje postřehy..
Další ingreince co jsem použil jako testovací: medová hořčice,nebo arašídové máslo..

Ukázat další komentáře