Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rychlý kompletní talíř z knedlíků, zeleniny a uzeného tofu

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
děti od 2 let

Čím je venku hezčí počasí, tím později se vracíme z procházek a výletů domů na večeři. Vznikají tak nové a nové recepty, většinou založené za recyklaci zbytků z předchozího vaření a toho, co jsme venku našli. Pokud Vám tedy zbyly knedlíky, máte po ruce tofu a nějakou zeleninu, můžete si udělat podobnou rychlovku také. My jsme si moc pochutnali, a přitom to byla práce tak na 15 minut, máme kompletní talíř a všechno se uvařilo v jednom hrnci.

Byla jsem stále unavená, všechno mě bolelo, z práce jsem byla vyhořelá. Teď je všechno jinak. Máme opět radost ze živ...

Základní informace

Čím je venku hezčí počasí, tím později se vracíme z procházek a výletů domů na večeři. Vznikají tak nové a nové recepty, většinou založené za recyklaci zbytků z předchozího vaření a toho, co jsme venku našli. Pokud Vám tedy zbyly knedlíky, máte po ruce tofu a nějakou zeleninu, můžete si udělat podobnou rychlovku také. My jsme si moc pochutnali, a přitom to byla práce tak na 15 minut, máme kompletní talíř a všechno se uvařilo v jednom hrnci.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA
Ingredience pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1 mrkev
  • hrst kopřiv, jitrocele a pampališek (lze nahradit jakoukoli jinou zeleninou, např. pórek, kapusta, kedluben,…)
  • zbylé knedlíky z lednice nebo hrnek jakékoliv uvařené obiloviny (rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
  • uzené tofu (může být i natural, uzené je chuťově výraznější)
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • sojová omáčka
  • trošku horké vody na podlití
Postup

Zeleninu opereme ve studené vodě, kopřivy před pokrájením spaříme horkou vodou (aby nás nepálily do rukou). Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí a po chvilce přidáme mrkev a zbytek zeleniny pokrájené na malé kousky. Lehce orestujeme, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou necháme pár minut podusit. Tofu nastrouháme na struhadle na hrubo, knedlíky nakrájíme na čtvrtky a přidáme k zelenině prohřát. Přidáme podle potřeby sojovou omáčku na dosolení a jídlo je hotové.  Než se tofu a knedlíky prohřejí, můžeme ještě připravit salát ze syrové a kvašené zeleniny.

Obměna

Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Místo tofu můžete použít tempeh. Obojí je v uzené variantě pro takové jídlo z jednoho hrnce chuťově zajímavější, protože se v něm “neztratí”. Ale ani natural verzí nic nezkazíte. Jen budete možná přidávat trochu více sojové  omáčky na dochucení.  Není-li po ruce tofu nebo tempeh, můžete stejně dobře použít zbytek fazolí, čočky  či jiných luštěnin. Dostanete tak kompletní talíř: obilovina, luštěnina a teplá zelenina se vám potkají v jednom jídle.

Poznámka

Recept bude bezlepkový samozřejmě jen pokud použijete bezlepkové knedlíky (polentový, rýžový, jáhlový,…) nebo bezlepkovou obilovinu.

Měla jsem málo knedlíků, takže jsem přidala ještě zbytek uvařené rýže. Nebojte se kombinovat a experimentovat!

Děti

Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je jinak stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem a sojovou omáčku a uzené tofu dáváme raději až k druhému roku. Pokud dáte málo oleje a minimum soli, můžete dětem odebrat a pro sebe si přidat sojovou omáčku na dosolení. Pak se můžete z jednoho hrnce najíst i s malým dítětem.

Ovšem, pokud dítě běžně slané a smažené dostává, dostává třeba i maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ještě foto.

U mne také tak. Práce na zahradě a pak honem, co teď. Lednička plná zeleniny, tak do toho. Uvařeno rychle, také tak ten rychlý nepořádek v kuchyni. Manžel povolán ku pomoci a už to bylo na talíŕi. Výborné, jen trochu nevzhledné. Zdálo se mi toho hodně, musela jsem si trochu odebrat. Manžel masožravec dojedl a pomlaskával. V žaludcích jak v pokojíčku. Ukládám do oblíbených. ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Chřest s těstovinami a smetanou

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Luxusní zeleninový krém s medvědím česnekem

Zaujal tě recept na krémovou polévku ze zeleniny a medvědího česneku? Čeká tě snadná a chutná příprava s jarními ingrediencemi. Navíc se dozvíš tipy na var...