Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Rýžové penne s medvědím česnekem a uzeným tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Naučte se připravit lahodné smetanové bezlepkové těstoviny s medvědím česnekem plné zdravých surovin. Skvělá a rychlá večeře, která nasytí, ale nezkazí vám postavu.

Ingredience
pro 4 osoby
  • balíček rýžových těstovin penne (400 g)
  • 1 červená cibule
  • 1 uzené tofu
  • 1 pórek
  • 220 g medvědího česneku
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • olej
  • jedlé květy na ozdobu (violka, šťavel, hluchavka, sedmikráska)

    Kurz a členství v Klubu Jíme Jinak jsem si koupila k narozeninám. Díky výsledkům, kterých jsem dosáhla, teď vím, že t...

    Recept na smetanové bezlepkové těstoviny s medvědím česnekem

    1. Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme, propláchneme a necháme okapat na sítu.
    2. Mezitím nakrájíme červenou cibuli na malé kostičky, pórek na kolečka a tofu na větší kostičky.
    3. Ve woku rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibulku a větší špetku soli. Restujeme dozlatova pár minut za občasného míchání.
    4. Přidáme tofu, mletý kmín a promícháme.
    5. Necháme pár minut prohřát a nasekáme medvědí česnek na menší kousky.
    6. Přidáme ho do woku, zamícháme a odstavíme.
    7. Vmícháme rostlinnou smetanu a citrónovou šťávu.
    8. Ozdobíme jedlými květy a podáváme.
    Jak začít s Jíme Jinak?
    Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
    Chci začít

    Praktické

    • Pokrm chutná jako by byl připraven se sýrem.
    • Díky tofu je pokrm příjemně sytý, můžete si však udělat i lehčí variantu bez tofu třeba jako lehkou večeři.
    • Pokud chcete výsledek více omáčkový, přidejte na rostlinné smetaně nebo přidejte trochu tahiny rozmíchaného v horké vodě.
    • Pokrm je přirozeně bezlepkový, jen dejte pozor na výběr tofu (aby nebylo marinované v shoyou) nebo použijte tofu natural.
    • Pro verzi bez sóji vynechte tofu nebo použijte cizrnové tofu či domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a smetanu volte nesójovou (rýžová, ovesná, mandlová apod.)

    Obměna

    • Cibuli můžete dát i bílou, červená v jídle dobře vypadá, ale není podmínkou.
    • Místo rostlinné smetany můžete dát kokosové mléko nebo vynechat.
    • Koření můžete vynechat nebo dát jiné oblíbené. Hodí se curry, kmín, paprika.
    • Medvědí česnek můžete částečně nebo zcela nahradit špenátem, rukolou a divokou zeleninou jako je žabinec, bršlice, česnáček, jitrocel, řebříček nebo mladé listy pampelišky, mladé listy violky, lení pažitka atd.
    • Jedlé květy můžete vynechat nebo dát aktuálně kvetoucí.
    • Tofu můžete vynechat nebo nahradit tempehem či jinými luštěninami.
    • Můžete přidat lahůdkové droždí pro více sýrovou chuť.

    Děti

    • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale šetříme se solí, omáčkou a kořením.
    • Dětem do jednoho roku připravíme na vodě a bez soli.

    PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

    Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    45 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Luxusní zeleninový krém s medvědím česnekem

    Zaujal tě recept na krémovou polévku ze zeleniny a medvědího česneku? Čeká tě snadná a chutná příprava s jarními ingrediencemi. Navíc se dozvíš tipy na var...

    Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

    Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

    Chřest s těstovinami a smetanou

    Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

    Sushi rolky z rýžového papíru

    Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.

    Kari smažená rýže s hráškem

    Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

    Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

    Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.