Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Schiacciata plněná řepou

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Schiacciata je prakticky nízká focaccia, tato verze je rychlá na přípravu a křupavá, s náplní, kterou si můžete jakkoliv obměnit podle vaší chuti a sezóny.

Ingredience
Na těsto:
  • 320 g italské mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 170 g vody
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • sůl
Na náplň:
  • kus červené řepy
  • trochu umeocta
  • olej

Jak připravit plněnou italskou placku schiacciata s řepou

  1. Z ingrediencí na těsto uhněťte těsto. Zabalte těsto do folie a dejte na cca 30 minut odležet.
  2. Na pánev dejte trochu oleje, rozehřejte ho, přidejte nastrouhanou řepu, pokapejte umeoctem, podlijte malým množstvím vody a poduste jen velmi krátce. Voda se musí všechna vyvařit. Nechte popřípadě v cedníku okapat a vychladnout.
  3. Rozdělte těsto na polovinu a vyválejte dva stejné kruhy o průměru 30 cm.
  4. Na kulatý pekáč dejte pečící papír, položte na něj první plát a na něj rozložte v malé vrstvě řepu. Položte navrch druhý plát a okraje pořádně uzavřete. Propíchejte vidličkou povrch, pomažte ho trochou olivového oleje.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 220°C asi 15-20 minut do zezlátnutí povrchu.

Praktické

  • Je možné, že se těsto v troubě nafoukne. Při krájení zase splaskne.
  • Použila jsem kulatý pekáček o průměru 32 cm.
  • Těsto rozválejte mezi dvěma pečícími papíry, nepoužívejte mouku na podsypání.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

Obměna

  • Místo řepy můžete zvolit jakoukoliv jinou náplň dle vlastní fantazie. Vhodná je např. cuketa, dýně, cibule apod..

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud jsou ale děti zvyklé na klasické pečivo, můžeme jim bez starostí toto pečivo dát. Pro děti ubereme sůl.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Udělala jsem před dvěma dny tuto placku přesně podle rozpisu, (chutnala a vypadala krásně) ale protože jsme byli jen dva a měli ještě další přílohu, tak jen z půlky těsta. Druhou půlku hotového těsta jsem po úvaze nakonec nechala v lednici. Dnes na mě vykoukla, když jsem zrovna vyndávala z trouby chleba, tak jsem udělala bleskovou akci. Rozválela zbylé těsto na dva podlouhlé “trojúhelníky”, navrch olej, česnek, červenou cibuli na proužky, oregano (a v rozporu s místními pravidly tedy, ale byl to prostě fofr a bylo po ruce) na každou jedno malinké rajčátko pro barvu a troška parmazánu. Bylo to neuvěřitelně dobré. To těsto je skvělé. U receptu na pizzu “z lednice”, běžný recept s kvasnicemi, jsem kdysi četla, že těsto se odležením přes noc či dvě v lednici stane lépe stravitelným i chutnějším. Tohle je jen s lahůdkovým droždím, tak jsem nevěděla, co můžu čekat, ale když už ta trouba byla stejně žhavá, riskla jsem to. Myslím, že zcela i bez sýra nebo s nějakým tofu na vršek, či s kešu parmazánem to bude trochu jiné, tipuju, že i tak skvělé. Příště se líp připravím a takhle vyzkouším. Rozhodně to těsto má potenciál. Super, díky.

Je to dobré i studené? Že bych udělala další zdravou školní sváču…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Galetky s bylinkami a cizrnou

Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako netradiční pohoštění ...

Semínkové trojhránky

Křupavé a voňavé trojhránky, které lze chroupat jen tak nebo jako pečivo k omáčkám a krémům.

Mandlové kuličky

Slané kuličky vhodné jako finger food na oslavy nebo do různých placiček a palačinek. Jakýkoliv dip či ostrá omáčka se k těmto mandlovým kuličkám náramně h...

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Madeleine – slané křupavé madlenky

Slaná verze oblíbeného francouzského pečiva s náplní z cukety vám poslouží jako svačinka nebo pohoštění pro návštěvu. Jsou krásně křupavé a voní kořením a ...