Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Segedínský guláš s fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Dostali jste chuť na oblíbenou klasiku, jako je segedínský guláš? Jde to i zdravě. Zkuste tuto verzi s fazolemi a určitě si pochutnáte.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • cca 250 g kedlubny
  • cca 100 g celeru/petržele
  • hrnek kysaného zelí
  • 2 hrnky vařených fazolí
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sójová omáčka
  • cca 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • 3-4 lžíce rostlinné smetany

Změna jídelníčku přinesla změny, které jsme nečekali a kdyby nám je někdo předem líčil, ani bychom mu nevěřili. Ono t...

Jak připravit segedín z fazolí a zeleniny

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, celer nastrouháme na jemno, kedlubnu na hrubo.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej a zpěníme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme nastrouhaný kedluben a celer a společně pořádně orestujeme. Zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme koření a za občasného míchání restujeme.
  4. Když je zelenina pěkně orestovaná, ztlumíme plamen a podlijte trochou vývaru/vody. Dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Na závěr přidáme vařené fazole a kvašené zelí. Společně prohřejeme.
  6. Pokud nám vyhovuje sušší konzistence, máme hotovo. Pokud chceme více omáčkovou, přidáme trochu vývaru/vody a zahustíme za stálého míchání škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
  7. Vypneme a dochutíme jablečným octem, umeoctem, případně rostlinnou smetanou.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Pokud máte rádi sladké omáčky a běžně přidáváte cukr, přidejte zde na závěr trochu sladu nebo obilného sirupu.
  • Pokud je omáčka pro vás málo slaná, dosolte ji sójovou omáčkou.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo cizrnovou omáčku.

Obměna

  • Smetanu můžete vynechat.
  • Fazole můžete dát i jiné než malé bílé.
  • Místo kedlubny můžete dát cuketu, zelí či petržel. Já dávám kedluben gigant, protože mám velkou úrodu.
  • Koření můžete vyměnit podle svých zvyklostí, každá rodina má svůj “segedín”.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku až dvou let, podle toho, zda už běžně jedí ostatní luštěniny, šetříme však s dochucovadly, solí a kořením.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

76 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný segedínek 😊 Jen místo kedlubny jsem nastrouhala topinambury, co mi strašily v lednici a místo celeru hlávkové zelí. Místo fazolí cizrna. Jako kořenovka aspoň napařená mrkvička. K tomu jáhlový knedlík. Děkujeme 😊

Dobrý den, jakou roli hraje v receptu kedlubna a petržel? Jen na doplnění zeleniny v jídle?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní zeleninový krém s medvědím česnekem

Zaujal tě recept na krémovou polévku ze zeleniny a medvědího česneku? Čeká tě snadná a chutná příprava s jarními ingrediencemi. Navíc se dozvíš tipy na var...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Krkonošský houbovec jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý recept!

Šumajstr jinak

Tento recept je inspirovaný tradičním receptem na Šumajstr, který pochází z moravského Slovácka. Zkuste ho a uvidíte, že je skvělý i v této zdravé, odlehče...

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...