Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Seitan na žampionech

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Rychlý a labužnický pokrm, který nejen krásně voní, ale ještě lépe chutná.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 250 g žampionů
  • 2 lžíce oleje
  • trošku drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balení seitanu Speciál (asi 250 g)
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • 1/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet

Cesta k Jíme Jinak vedla přes různé detoxy a diety, které vždycky měly nějaké “ale”. Napoprvé mi to nesed...

Jak připravit seitan na žampionech

  1. Dáme ohřát vývar.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Seitan nakrájíme na tlustší proužky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a chvíli restujeme. Pak přidáme žampiony a prolisovaný česnek a ještě asi 5 minut restujeme. Nezapomeneme míchat.
  4. Přidáme nakrájený seitan a zalijeme horkým vývarem/vodou. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí žampionů.
  5. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a ten pak přidáme do hrnce. Povaříme za stálého míchání asi 3 minuty, než směs zhoustne. Pokud by směs byla příliš hustá, přidáme trochu vody nebo zeleninového vývaru.
  6. Dochutíme troškou umeocta.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi vynecháme seitam a nahradíme ho tofu nebo tempehem či jinou zdravou alternativou “masa”.
  • Omáčku podáváme nejlépe s rýží nebo jinou obilovinou a osvěžujícím salátem.
  • Pokrm lze uvařit i z čerstvých hub.
  • Můžete použít i sušené, stačí půl hrnku ale je nutné houby předem namočit.
  • Pro labužníky můžete přidat i pár lžic rostlinné smetany.

Obměna

  • Místo seitanu můžete použít tempeh nebo tofu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj ,tenhle recept je rychle hotový a chutnal celé rodině,Manžel si i přidal ,dopručuji všem .Děkuji za skvělé recepty 👍😁.

Ahoj, super recept, přidala jsem ještě řapíkatý celer a fazolové lusky, příloha jáhly sypané ředkvičkovými klíčky, brzy bude repete.🍀⭐

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutná i dětem.

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.