Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Sladká tymiánová omáčka s dýní, řepou a zelím

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Omáčky by měly být na našem talíři často, zelenina pokaždé. Tady máme obojí. Je sezóna dýní a řepy, tak až nebudete vědět, co s nimi, zkuste tento recept.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek na větší kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
  • 1 hrnek řepy nakrájené na menší hranolky
  • 1 hrnek zelí pokrájeného na nudličky
  • 2 cibule
  • půl lžičky tymiánu
  • olej
  • sůl
  • 1/2 litru vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: trochu umeocta
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • pro mlsaly: rostlinná smetana

Malá Anička měla ekzém od 3 měsíců. Její maminka nedala na řeči lékařů, že to zmizí samo, a pátrala, jak se ekzému zb...

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, řepu na menší hranolky, dýni na větší kostky, zelí na nudličky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli, řepu a trochu osolíme. Restujeme do sklovata.
  3. Po asi 5 minutách přidáme dýni a zelí. Necháme pár minut orestovat, pak vlijeme ohřátý vývar (nebo horkou vodu) a přidáme půl lžičky tymiánu. Vývaru dáme tolik, aby zelenina byla ponořená.
  4. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut, dokud není řepa měkká.
  5. V trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a vlijeme k zelenině. Je potřeba alespoň 2-3 minutky povařit, aby se provařil a omáčka zhoustla.
  6. Dochutíme trochou umeocta.
Praktické
  • Vývaru nebo vody dejte více, pokud chcete mít víc omáčky. Méně, pokud máte mokřejší přílohu a chcete jen nějak upravit zeleninu. Stejně tak kukuřičného škrobu dejte více, pokud chcete hustou omáčku a méně, pokud ji chcete řídkou.

Obměna

  • Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, cuketou či mrkví.
  • Změnit můžeme také přidané koření, místo tymiánu můžete dát rozmarýn, oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.

Kompletní talíř

  • Zeleninu máme zastoupenou bohatě, pokud tedy přidáte obilovinu a luštěninu, máme kompletní talíř, jak má být. Pro dokonalost přidáme ještě zelené natě, kvašenou zeleninu a semínka.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sójovou omáčku dáváme až k druhému roku.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobrá. Jen jsem trochu pozměnila zeleninu – cibule, řepa, mrkev, petržel, jinou už nemám😁 Přesně ta sladkokyselá chuť, jakou mám ráda.

🤩

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.
25
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...
36
112

Bezlepkové pohankové lívance

Tak dobré a přitom bez mouky! Tyhle zdravé lívance jsou bez lepku, z pohanky a rýže s mrkví a ořechy. Jednoduchý recept, který potěší nejen vegany a bezlep...

Pečená dýně s pestem z medvědího česneku

Pečená zelenina s pestem z medvědího česneku je opravdu lahůdka. Využijte sezónu medvědího česneku a užijte si jeho zdravou a skvělou chuť – vyzkoušejte te...
11
6

Jemný křenový krém

Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako souč...